Bruselj Madžarski določil enomesečni rok, sicer ji lahko zamrzne del sredstev

Svet 23. Jul 202213:28 > 13:29 3 komentarji
viktor orban madžarska
Marton Monus/REUTERS

Evropska komisija je Madžarski podelila še mesec dni, da odpravi njene pomisleke glede spoštovanja vladavine prava. Potem bo vlade članic EU pozvala, naj Budimpešti začasno zamrznejo del sredstev, ki naj bi jih država prejela iz evropskega proračuna.

Evropska komisija je Madžarski določila enomesečni rok, da odpravi njene pomisleke glede spoštovanja vladavine prava, preden bi vlade članic EU pozvala, naj Budimpešti začasno zamrznejo del sredstev, ki naj bi jih Madžarska prejela iz evropskega proračuna.

Komisija je v petek sporočila, da je pooblastila komisarja za proračun Johannesa Hahna, da Budimpešto obvesti o ukrepih, ki jih namerava Bruselj predlagati vladam članic, če ukrepi Madžarske ne bodo ustrezni, poroča bruseljski spletni portal Euractiv.

Novi rok je del mehanizma pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, ki je namenjen zaščiti finančnih interesov EU pred kršitvami načel pravne države s strani vlad držav članic EU. Čeprav je Bruselj seznanjen z ukrepi, ki jih je Madžarska sprejela doslej, pa ocenjuje, da nekateri niso zadostni, je za madžarsko tiskovno agencijo MTI dejala tiskovna predstavnica komisije Arianna Podesta. “Madžarska ima zdaj en mesec časa, da predloži svoje pripombe in morebitne dodatne informacije, zlasti o sorazmernosti ukrepov, ki jih je predvidela komisija,” je pojasnila.

V primeru neizpolnjevanja zahtev bi mehanizem Madžarsko vsaj začasno prikrajšal za del od skupno 21 milijard evrov tako imenovanih kohezijskih sredstev, poroča Euractiv.

Evropska komisija Madžarski sicer še vedno ni odobrila 5,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Zamrznitev teh sredstev pa bi bil velik udarec za madžarsko gospodarstvo, ki trpi zaradi slabitve valute, naraščajočih stroškov zadolževanja, vse večjega proračunskega primanjkljaja in hitre inflacije.

Mehanizem pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava je komisija proti Madžarski sprožila aprila in je ločen od drugih postopkov, ki jih je sprožila proti Madžarski. Evropska sredstva so na Madžarskem po mnenju komisije ogrožena tudi zaradi korupcije v obliki razpisov za projekte, ki jih financira EU, na katerih sodeluje zgolj en ponudnik, običajno povezan z vladajočo stranko Fidesz, poroča časnik Euractiv. Madžarska je sicer ta teden med drugim predlagala, da se število javnih razpisov, na katerih sodeluje le en ponudnik, zmanjša na 15 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje