Burger King umik iz Rusije napovedal lani, a še vedno obratuje

Gospodarstvo 03. Okt 202308:03 3 komentarji
Burger King v Moskvi
PROFIMEDIA

Veriga s hitro prehrano Burger King še vedno ni zaprla svojih poslovalnic v Rusiji, čeprav je lastnik znamke to napovedal pred več kot enim letom.

Vse od začetka vojne v Ukrajini so podjetja Zahoda pod pritiskom, da zapustijo Rusijo. Svoj odhod je že marca lani napovedal tudi Burger King, a so njegove poslovalnice še danes odprte.

Družba Restaurant Brands International (RBI), ki ima v lasti 15 odstotkov franšiznega poslovanja s hitro prehrano v Rusiji, je za BBC sporočila, da v povezavi z umikom iz države trenutno nimajo novih informacij.

Pri RBI so kot razlog za težave pri izstopu navedli zapleteno franšizno pogodbo. V poslu so še s tremi drugimi partnerji, pogodba pa vključuje približno 800 restavracij.

David Shear, predsednik družbe RBI, je marca 2022 dejal, da je glavni operater Burger Kinga v Rusiji zavrnil zaprtje poslovalnic po prvih napadih na Ukrajino. Ob tem je dodal, da je podjetje začelo postopek prodaje svojega 15-odstotnega lastniškega deleža in da bo to trajalo nekaj časa.

Burger King
PROFIMEDIA

Steven Tian, član skupine raziskovalcev z univerze Yale, ki spremlja, kako so se podjetja odzvala na vojno v Ukrajini, trdi, da je uporaba franšiznih pogodb za izgovor “priročna dimna zavesa”. Poudaril je, da je podjetju Starbucks uspelo prekiniti pogodbo in izstopiti iz države.

“Reči, da želijo izstopiti iz Rusije, a nato zavlačevati, ni enako kot dejansko izstopiti iz Rusije. Z nadaljnjim poslovanjem 18 mesecev po Putinovi invaziji na Ukrajino pa podpirajo Putinov režim,” je dejal Tian.

Medtem ko Burger King v Rusiji še vedno posluje, je njegov največji tekmec McDonald’s, ki si je sicer lastil večino restavracij, zapustil državo. Matično podjetje KFC Yum! Brands je prav tako prodalo več kot 100 restavracij lokalnemu upravljalcu v Rusiji, aprila pa so se preimenovali v restavracije Rostic’s.