Močna burja na Hrvaškem: pazite na cesti, odpovedan tudi trajekt na Pag

Svet 08. Jul 202209:45 > 13:06 0 komentarjev
vreme veter burja
Fotografija je simbolična (Foto: BOBO)

Hladna fronta je tudi k našim južnim sosedom prinesla spremembe, saj se je vremenska napoved v večjem delu notranjosti in na severnem Jadranu poslabšala. Zaradi močne burje je promet na nekaterih cestah dovoljen samo za osebna vozila, zvečer bo ponekod pihala orkanska burja. Odpovedani so tudi nekateri katamarani in trajekti.

V večini hrvaških krajev bo spremenljivo do pretežno oblačno, ponekod bo deževalo, pogosteje v notranjosti. Dopoldne so na jugu države še možne krajevno izrazitejše plohe in nevihte, napoveduje hrvaški državni hidrometeorološki zavod.

Na severnem Jadranu je povečini sončno, popoldne pa se bo oblačnost v zahodnih delih notranjosti zmanjšala. Pihal bo zmeren severni in severovzhodni veter, na severu države močan veter. Na Jadranu bo pihala burja, ponekod s sunki, ob vznožju Velebita, gorskega grebena v jadranskem primorju, pa meteorologi napovedujejo orkansko burjo.

Zaradi orkanske burje hrvaške oblasti opozarjajo na možne težave v prometu. Za danes je tako Hrvaški autoklub izdal opozorilo, da je promet na nekaterih državnih cestah dovoljen samo za osebna vozila, in sicer na avtocesti A1 Zagreb–Split–Ploče med priključkoma Sveti Rok in Posedarje ter na državni cesti DC54 Maslenica–Zaton Obrovački. Promet za tovorna vozila je prav tako prepovedan na paškem mostu. Na jadranski magistrali med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno pa je promet prepovedan za nadstropne avtobuse, vozila s kamp prikolicami, motorna kolesa, dostavna vozila in vozila s pokritim tovornim prostorom. Na spletni strani Hrvaškega autokluba še opozarjajo, da so cestišča ponekod mokra in spolzka ter da obstaja možnost zemeljskih plazov, zato voznikom svetujejo, naj hitrost in način vožnje prilagodijo razmeram na cesti.

Zaradi slabih vremenskih razmer je prekinjenih več pomorskih linij. Tako danes ne vozijo katamarani na liniji Mali Lošinj–Cres–Reka, Novalja–Rab–Reka, ladja na liniji Mali Lošinj–Unije–Susak in trajekti na liniji Prizna–Žigljen na Pagu.

Najvišje dnevne temperature zraka v notranjosti bodo od 21 do 26, ob obali od 25 do 30 stopinj Celzija. Konec tedna se bo tako ohladilo na morju in na kopnem, a se bo vročina vrnila že do sredine prihodnjega tedna. Meteorologi prav tako napovedujejo nov vročinski val.

Vsem, ki se v petek odpravljate na Hrvaško, svetujemo, da spremljate aktualne objave na spletni strani Hrvaškega autokluba.

veter burja morje
BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!