“Če bo kaj eksplodiralo, drži sestro in ne beži k meni”

Svet 06. Mar 202208:18 1 komentar
Ukrajina
CNN

Ukrajinsko mesto Herson je pred dnevi zavzela ruska vojska. Ljudem primanjkuje hrane in zdravil, mesta ne smejo zapustiti. Oleksandra se je s svojimi tremi otroki zatekla k svoji babici. Svoji sedemletni hčerki je naročila, naj v primeru eksplozije ne teče k njej, ampak poskrbi za svojo mlajšo sestrico.

Ruske sile so konec tedna zavzele prvo večje mesto v Ukrajini – Herson, ki ima približno 300 tisoč prebivalcev. Zaradi močnega obstreljevanja ruske vojske so razmere v mestu nepredstavljive. Župan mesta je pred dnevi sporočil, da je infrastruktura močno poškodovana, prebivalci pa so brez elektrike, vode in gretja.

O razmerah v mestu je za CNN spregovorila Oleksandra Zovtjuk, mama treh otrok. Zaklonišče so poiskali v domu Oleksandrine babice. Kot je povedala, nimajo več veliko hrane in zdravil.

Nikoli si ni mislila, da bo morala svoje male otroke učiti, “kako se skriti pred bombami”. “Počutimo se izolirane od preostale Ukrajine,” je povedala in dodala, da ne gredo ven, saj ruski vojaki ne dovolijo, da se vozijo po mestu, ga zapustijo, ali da v mesto pride pomoč.

Najstarejši otrok ima sedem let in že razume, kaj se dogaja. “Ponoči se zbudi, joče in me sprašuje, kdaj bo konec,” je povedala za CNN. “Srednji otrok še ne razume in misli, da je to igra. Pravzaprav si res želim, da misli, da je to igra, da moramo igrati po pravilih,” je dodala.

Oleksandro tudi skrbi, kako bo vojna vplivala na njenega 18-mesečna otroka. “V tem vzdušju ponoči zelo slabo spi, joče in želi biti ves čas z mano, ker čuti, da se nekaj dogaja,” pravi. Najstarejšemu otroku je povedala, da “moramo biti zdaj močni, da moramo biti skupaj in da me mora poslušati”.

Sedemletnici je naročila, naj v primeru eksplozije skrbi za sestro

Kot poroča CNN, otroci spijo na hodniku, saj je to najvarnejši del hiše. Ko začnejo padati granate, njihove postelje niso varne, je povedala Oleksandra. Sedemletnici je naročila, da v primeru eksplozije ne sme steči k njej, ampak mora držati svojo sestro, ostati z njo in biti tam zanjo. “Grozno je, stara je sedem let. Nikoli si nisem mislila, da bom svojemu otroku rekla, naj ne teče k meni, ampak naj ostane pri svoji sestri. Ne vem, kaj naj rečem. Zelo nas je strah,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje