CNN prekinja oddajanje v Rusiji, novinar Sky Newsa napaden v Ukrajini

Svet 05. Mar 202207:42 > 15:18
CNN
PROFIMEDIA

Po britanskem BBC tudi ameriška tiskovna agencija Bloomberg News in kanadska javna radiotelevizija CBC začasno ustavljata delo svojih novinarjev v Rusiji, medtem ko televizija CNN prekinja oddajanje v tej državi. Novinarska ekipa britanskega Sky Newsa je bila medtem v Ukrajini tarča strelskega napada.

Ruski parlament je v petek sprejel zakonodajo, ki določa visoke kazni za širjenje domnevnih lažnih informacij o ruskih vojaških silah. Kršiteljem grozijo denarne kazni in do 15 let zapora. Novo zakonodajo je že podpisal tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Potem ko je v Rusiji začel veljati nov zakon, se je RTV Slovenija odločila, da se dopisnica iz Moskve Vlasta Jeseničnik zaradi zagroženih sankcij ne bo oglašala v program, je poročal Radio Slovenija. RTV bo dogajanje spremljala prek preostale dopisniške mreže in z domačimi zunanjepolitičnimi novinarji, je poročal Radio Slovenija.

#related-news_0

V odzivu na ta ukrep so pri ameriškem CNN v petek po lokalnem času sporočili, da začasno ustavljajo oddajanje svoje 24-urne kabelske televizije v Rusiji. Iz Bloomberga pa so sporočili, da so se “z velikim obžalovanjem” odločili prekiniti “zbiranje vesti znotraj Rusije”. Kot so dodali, je opravljanje normalnega novinarskega dela v tej državi po spremembi kazenskega zakonika nemogoče, saj ta vsakega neodvisnega novinarja spreminja v zločinca.

Pred tem je začasno prekinitev dela vseh svojih novinarjev v Rusiji napovedal britanski BBC, za enak korak pa so se odločili tudi pri kanadski javni radioteleviziji CBC. “Ne preostane nam drugega, kot da začasno prekinemo delo vseh novinarjev BBC News in njihovega podpornega osebja v Ruski federaciji, dokler ne ocenimo vseh posledic tega neželenega dogodka,” je povedal direktor BBC Tim Davie.

Avstrijska javna radiotelevizija ORF je medtem iz Rusije odpoklicala dopisnico Miriam Belle, v Moskvi pa bosta ostala vodja dopisništva Paul Krisai in Carola Schneider.

Včeraj so v Rusiji omejili dostop do BBC, Deutsche Welle, Voice of America, Radio Free Europe/Radio Liberty in skupino ruskih neodvisnih preiskovalnih novinarjev Meduza.

V Napadu blizu Kijeva ranjen britanski novinar

Iz Ukrajine medtem prihaja novica, da je bil v napadu iz zasede blizu Kijeva ustreljen in ranjen britanski novinar Stuart Ramsay, glavni dopisnik televizije Sky News iz te države. Prav tako je bil ustreljen njegov snemalec, a ga je obvaroval neprebojni jopič. Na koncu je celotno novinarsko ekipo pred napadalci rešila ukrajinska policija. Za napadom naj bi stali ruski saboterji. Posnetek grozljivega napada so na Sky Newsu že objavili.

Kremelj: Zakon o “lažnih novicah” zaradi informacijske vojne proti Rusiji

Zakonodaja, ki določa visoke kazni za domneve lažne novice in diskreditacijo oboroženih sil, je bila nujno potrebna zaradi informacijske vojne proti Rusiji brez primere, je danes zatrdil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Zakon je bil sprejet in ga je treba uveljaviti. Naš parlament je glasoval zanj,” je odgovoril Peskov na vprašanje, kako bodo Rusi po sprejetju zakonodaje lahko izrazili svoje stališče, ki morda ni identično uradnemu.

“To niso lahki časi. Zakon je bil potreben v luči kampanje brez primere (…), niti ne kampanje, ampak informacijske vojne, ki se je sprožila proti naši državi. V kontekstu te informacijske vojne je bil potreben sorazmerno oster zakon. In je bil tudi sprejet,” je dodal.