Črnogorska policija pridržala nekdanjo predsednico vrhovnega sodišča

Svet 18. Apr 202213:20 > 13:22 0 komentarjev
Črna gora sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Na podgoriškem letališču so včeraj zvečer aretirali nekdanjo predsednico črnogorskega vrhovnega sodišča Vesno Medenica. Razlog je sum ustanovitve kriminalne organizacije in zlorabe položaja, poročajo podgoriške Vijesti na svoji spletni strani.

Vesna Medenica je bila na čelu črnogorskega vrhovnega sodišča polnih 13 let. Konec leta 2020 je odstopila. Po poročanju Vijesti so jo aretirali nekaj po 22. uri, ko naj bi skušala z letalom oditi v Beograd. Kupljeno je imela enosmerno letalsko vozovnico.

“Medenica je bila aretirana, ko je obmejni policiji izročila svoje potovalne dokumente. Noč je preživela v podgoriškem centru za varnost, danes pa naj bi jo privedli pred pristojnega specialnega tožilca,” so pojasnili na policiji. Davi so jo nekaj pred 7. uro zjutraj sprejeli na urgenci črnogorskega kliničnega centra, ker naj bi jo obšla slabost. Za Vijesti so v tej zdravstveni ustanovi navedli, da je njeno zdravstveno stanje stabilno, a jo bodo obdržali na zdravljenju.

Sin naj bi tihotapil drogo

Specialno črnogorsko državno tožilstvo je februarja od Europola dobilo prepis pogovorov Miloša Medenice, sina sodnice, in Darka Lalovića, dolgoletnega telesnega stražarja sodnice. Marca so uradno potrdili, da je Miloš Medenica uporabljal kriptiran telefon, prek katerega se je dogovarjal za tihotapljenje prepovedanih mamil iz Kolumbije in cigaret.

V teh pogovorih je Miloš Medenica navedel, da je njegova mama seznanjena z njegovimi umazanimi posli in da jih bo zaščitila, če bo potrebno.

Telesnega stražarja so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa aretirali decembra lani. Miloš Medenica naj bi takoj zatem zapustil državo.

Vzpon s podporo Đukanovića

Vesna Medenica se lahko za svojo sodniško kariero zahvali podpori Demokratske stranke socialistov (DPS) črnogorskega predsednika Mila Đukanovića. Med letoma 2003 in 2007 je bila Vesna Medenica vrhovna tožilka, nato predsednica vrhovnega sodišča. Leta 2019 so ji to vlogo zaupali že tretjič. S tem je bila po mnenju pravnih strokovnjakov kršena veljavna ustava, ki dovoljuje največ dva mandata. Konec leta 2020 je – po 17 letih vodenja sodišča – odstopila.

DPS je tisto leto po 30 letih na oblasti izgubila parlamentarne volitve v Črni gori.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!