Deset znakov, ki kažejo, da pijete preveč sladkih gaziranih pijač

Magazin 27. Sep 202317:17 1 komentar
Gazirana pijača
PROFIMEDIA

Občasno vsi radi spijemo sladko gazirano pijačo. Malokdo pa ve, da nam bo telo samo pokazalo, če smo takšnih napitkov spili preveč. Spodaj našteti znaki pričajo o tem, da je čas za spremembo.

Sladke gazirane pijače so bile zaradi škodljivosti zdravju že večkrat na tapeti, saj močno povečujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, kariesa in debelost, zelo škodljive naj bi bile tudi za jetra.

Če pijete preveč gaziranih napitkov, vam bo to telo pokazalo tudi samo. Spodaj so znaki, ki se pojavijo, ko je čas za spremembo.

Več visceralne maščobe: uživanje gaziranih pijač, zlasti tistih z visoko vsebnostjo sladkorja, je povezano s kopičenjem trebušne maščobe. To lahko povzroči prekomerno telesno težo in poveča tveganje za različne zdravstvene težave, vključno s srčnimi boleznimi, piše v študiji, ki je objavljena v Journal of Clinical Investigation.

Dehidracija: gazirane pijače, pogosto z visoko vsebnostjo kofeina, lahko povzročijo dehidracijo. Suha koža, utrujenost in zmanjšana koncentracija so le nekateri znaki dehidracije, ki so lahko posledica (pre)pogostega uživanja teh pijač.

Starejši videz: preveliko uživanje gaziranih pijač lahko povzroči staranje na celični ravni zaradi prisotnosti sladkorja in kemičnih dodatkov, kar lahko povzroči drobne gubice, izgubo elastičnosti kože in zgodnejše znake staranja, so pokazal izsledki študije American Journal of Public Health.

Več glavobolov: sladkorji in umetna sladila v gaziranih pijačah lahko povzročijo glavobole. Kofein, ki ga vsebujejo nekateri napitki, pa te simptome še poslabša, piše v Clinical Journal of Pain.

Tveganje za sladkorno bolezen tipa 2: preveliko uživanje sladkanih gaziranih pijač lahko poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Visok vnos sladkorja v telo lahko poruši ravnovesje krvnega sladkorja in povzroči zdravstvene težave, kaže študija American Journal of Public Health.

Visok krvni tlak: vsakodnevno uživanje teh napitkov povezujejo z višjim krvnim tlakom, lahko se razvije hipertenzija, poveča se tudi nastanek bolezni srca.

Tveganje za protin: fruktoza, ki jo vsebujejo gazirane pijače, poveča tveganje za nastanek protina. Gre za vnetje sklepov.

Težave z ustnim zdravjem: sladkor in kisline v pijačah povzročajo nastanek kariesa in erozijo, ki pomeni kemično razgradnjo trdih zobnih tkiv.

Odtegnitveni simptom: če zaužijete veliko kofeina iz gaziranih pijač, kot je Coca Cola, in potem nenadoma prenehate, se lahko pojavijo odtegnitveni simptomi, kot so utrujenost, razdražljivost, nespečnost in pomanjkanje koncentracije.

Nastanek osteoporoze: pitje velikih količin sladkanih pijač lahko vpliva na kostno gostoto. Raziskava, objavljena v reviji ameriški reviji Journal of Clinical Nutrition, kaže, da lahko pitje gaziranih pijač, predvsem pri ženskah, povzroči hitrejšo izgubo kalcija. To pa je eden od glavnih vzrokov za nastanek osteoporoze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje