Na protestih Palestincev na Zahodnem bregu več ranjenih

N1 video 18. Maj 202110:39 > 25. Maj 2021 16:08 0 komentarjev

Obstreljevanje med Izraelom in Palestinci na okupiranem območju Gaza se nadaljuje, enako kot diplomatska prizadevanja za prekinitev ognja. Oblasti v ZDA, zaveznici Izraela, vztrajajo, da si za prekinitev ognja prizadevajo v zakulisju.

Perspektive, da bi se spopadi med Izraelom in Palestinci v Gazi prenehali, ni na vidiku. Obstreljevanje Izraela in okupirane Gaze se nadaljuje, izraelska vojska pa je sporočila, da je včeraj s topništvom izvedla napadle na sosednji Libanon.

V znak nasprotovanja izraelskim napadom so Palestinci v okupirani Gazi in na Zahodnem bregu ter v krajih po Izraelu organizirali stavko. Da bo obmiroval gospodarski sektor in da bodo zaprte izobraževalne ustanove, sta se strinjala tako gibanje Hamas, ki ima oblast v Gazi, kot stranka Fatah, ki je vodilna na Zahodnem bregu. Stavko so pospremili protesti v Betlehemu, Neblusu in Hebronu ter na nadzorni točki v Ramali (Zahodni breg).

Preberite še:

Policisti so zoper protestnike uporabili silo, pri čemer je bilo po podatkih palestinskega Rdečega polmeseca ranjenih več kot 90 oseb. Pet oseb so ranili pravi naboji, pet gumijasti, več kot 80 osebam pa je težave povzročil solzivec.

V tokratnih napadih umrlo več kot 200 Palestincev

Topniški napad izraelske vojske na Libanon je bil odgovor na šest poskusov napadov iz Libanona, ki pa niso zadeli ciljev v Izraelu. Po navedbah virov v libanonski vojski so bile sicer z juga Libanona proti Izraelu izstreljene tri rakete. Odkar so se pretekli teden na območju Gaze začeli spopadi med Izraelom in Palestinci, ki živijo v okupirani Gazi, je to drugi raketni napad iz Libanona proti Izraelu. Z juga Libanona v bližini palestinskega begunskega taborišča so minuli teden proti Izraelu prav tako izstrelili tri rakete, ki pa so po navedbah izraelske vojske pristale v morju.

Napadi Izraela so v dobrem tednu dni zahtevali 212 življenj Palestincev. Od tega je umrlo 61 otrok. Po podatkih Združenih narodov je zaradi izraelskih napadov razseljenih najmanj 52.000 Palestincev. Uničenih ali zelo poškodovanih je bilo skoraj 450 zgradb na območju Gaze. Poznavalci prava oboroženih spopadov menijo, da bi lahko izraelski napadi na civilno infrastrukturo pomenili kršitev mednarodnega prava.

Odkar so se razmere ponovno zaostrile, so po navedbah izraelske vojske iz Gaze izstrelili 3500 raket (od tega 200 v ponedeljek), v izraelskih napadih pa da je bilo ubitih 130 pripadnikov oboroženih skupin v Gazi, piše tiskovna agencija Reuters. Rakete, ki so danes poletele iz Gaze, so pristale v pokrajini Eškol blizu Gaze in zahtevale življenje dveh tajskih delavcev, je povedala izraelska policija.

Izrael je danes odprl enega od mejnih prehodov z Gazo, da bi omogočil prehod humanitarne pomoči. A ker so na območje prileteli izstrelki, medtem ko so prehod prečkali tovornjaki s pomočjo mednarodnih humanitarnih organizacij, so izraelske oblasti prehod znova zaprle, piše tiskovna agencija AFP.

Gaza Gaza
Mohammed Salem/REUTERS
Gaza Gaza
Mohammed Salem/REUTERS
Gaza Gaza
Mohammed Salem/REUTERS
Izrael Izrael
Amir Cohen/REUTERS
Gaza Gaza
Suhaib Salem/REUTERS

ZDA vnovič zavrnile osnutek resolucije Varnostnega sveta ZN

S stopnjevanjem konflikta med Izraelom in Palestinci iz Gaze se v mednarodni skupnosti veča tudi pritisk na umiritev razmer. Joseph Biden, predsednik ZDA, tradicionalne zaveznice Izraela, se je včeraj tretjič v dobrem tednu po telefonu pogovarjal z vodjo izraelske vlade Benjaminom Netanjahujem. V Washingtonu vztrajajo, da si ZDA prek tihe diplomacije prizadevajo za prekinitev ognja. Včeraj so namreč ponovno zavrnili resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki so ga v nedeljo zvečer osnovale Kitajska, Norveška in Tunizija.

Resolucija je pozvala k umiritvi položaja, koncu nasilja, spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, vključno z zaščito civilistov, še posebej otrok. Vključevala je tudi zaskrbljenost zaradi krize in možnosti deložacij palestinskih družin v Vzhodnem Jeruzalemu. Nasprotovala je vsem enostranskim ukrepom in izrazila podporo rešitvi dveh držav.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po Reutersovih navedbah ponovil, da ima Izrael pravico do samoobrambe, a je kritiziral odločitev izraelske vojske za zrušitev stanovanjske stavbe, v kateri so bil tudi prostori ameriške tiskovne agencije AP. Kot je dejal, ni videl dokazov za to, da je palestinsko gibanje Hamas delovalo v stavbi, kot trdi Izrael. V ZDA so včeraj prav tako odobrili prodajo orožja Izraelu v vrednosti 735 milijonov dolarjev, kar je naletelo na nasprotovanje dela mednarodne javnosti. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!