Dva tisoč protestnikov na zahodu Nemčije odločno proti širitvi premogovnika

Gospodarstvo 08. Jan 202318:32 2 komentarja
Lützerath
Lützerath (PROFIMEDIA)

Na zahodu Nemčije so protestniki, ki nasprotujejo širitvi tamkajšnjega premogovnika, organizirali protestni shod.

V kraju Lützerath blizu Mönchengladbacha na zahodu Nemčije je danes potekal protest proti načrtovani širitvi tamkajšnjega premogovnika na prostem, ki je po mnenju protestnikov v nasprotju s podnebnimi zavezami nemške vlade. Aktivisti so se utaborili v zapuščenem naselju, ki naj bi ga zaradi širitve pričeli prihodnji teden uničevati.

V Lützerathu, ki je postal simbol upora proti fosilnim gorivom, se je zbralo okoli 2000 ljudi, je sporočila aachenska policija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški energetski velikan RWE je namreč na podlagi sporazuma z nemško vlado dobil dovoljenje za širitev premogovnika. V skladu s sporazumom naj bi petim vasem v bližini prizanesli, Lützerath pa porušili, da bi tako naredili prostor za izkopavanje.

Po poročanju časnika Der Spiegel je policija iz vse Nemčije ponudila okrepitve za nalogo odstranjevanja aktivistov z območja naselja. Iz internega zapisnika, ki ga je dobil časnik, naj bi bilo razvidno, da nameravajo regionalne oblasti tja poslati “od 10 do 15” enot s približno po sto policisti. Za 14. januar je sicer v naselju načrtovan še en velik protest, navaja AFP.

Nemčija je zaradi energetske krize, ki jo je sprožila ruska invazija na Ukrajino, ponovno zagnala zaprte termoelektrarne. Kljub temu, da se država zateka k premogu, da bi zmanjšala pritisk na plinske elektrarne, oblasti trdijo, da ne nameravajo odstopiti od svojega cilja, da do leta 2030 prenehajo uporabljati premog. Vendar pa podnebni aktivisti trdijo, da vlada še vedno ne stori dovolj, da bi dosegla pariški podnebni cilj, skladno s katerim je treba zadržati globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje