Eksplozija na letališču preprečila poskus evakuacije druge afganistanske družine

Svet 30. Avg 202113:40 > 14:08 0 komentarjev
Kabul
Stringer/REUTERS

Osemčlanska družina afganistanskega sodelavca je bila že v četrtek pred letališčem v Kabulu, ko se je morala zaradi eksplozije umakniti.

Ministrstvo za obrambo (Mors) si še naprej prizadeva za evakuacijo afganistanskega sodelavca Slovenske vojske z družino iz Kabula. Po besedah tiskovnega predstavnika vojske Marjana Sirka so zdaj možnosti evakuacija prek humanitarnega konvoja Združenih narodov ali pa prehod v katero od sosednjih držav Afganistana.

Kot je povedal Sirk, je bila osemčlanska družina afganistanskega sodelavca že v Kabulu. “Bilo je več poskusov, da bi prišli na letališče, pa nam ni uspelo,” je dejal.

V četrtek, ko je ob letališkem vhodu Abbey odjeknila eksplozija, so bili pred letališčem, a so se morali umakniti nazaj. Bili so sicer na drugem vhodu na letališče, je dejal Sirk.

Družini ponudili več možnosti

Evakuacija je bila prva možnost, pri čemer je bilo možnih več destinacij. To ni uspelo, zdaj so najbolj realne druge možnosti, torej humanitarni konvoj pod okriljem ZN ali prehod v katero od sosednjih držav, je dejal Sirk. Praktično vse so po njegovih besedah ponudile sodelovanje pri tem. “Smo v kontaktu praktično z vsemi sosednjimi državami in skoraj vsemi državami partnericami, s katerimi smo sodelovali,” je pojasnil.

Družini so ponudili več možnosti, se bodo pa morali sami odločiti, katero od njih bodo skušali izvesti, je še povedal. Z ministrstva so že v soboto sporočili, da ni več mogoče, da bi družino afganistanskega sodelavca varno prepeljali na letališče v Kabulu. Dodali so, da si prizadevajo za druge možnosti umika.

Obrambno ministrstvo je pred nekaj več kot enim tednom iz Kabula uspešno evakuiralo drugega afganistanskega sodelavca Slovenske vojske z družino. Kot je pojasnil Sirk, se jim danes izteče desetdnevna karantena, njihov status pa obravnavajo pristojni resorji in uradi v Sloveniji.

O razmerah v Afganistanu in evakuaciji državljanov zahodnih držav in Afganistancev bodo razpravljali tudi obrambni ministri na neformalnem zasedanju sredi tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!