Ena najbolj invazivnih vrst na svetu dosegla Evropo: “To je veliko presenečenje”

Svet 12. Sep 202310:49 0 komentarjev
Rdeča invazivna ognjena mravlja.
Rdeča invazivna ognjena mravlja. (Foto: PROFIMEDIA)

Raziskovalci so v ponedeljek v znanstveni reviji objavili izsledke študije, v kateri opozarjajo na novo nevarnost, ki grozi Evropi. V predmestju zgodovinskega mesta Sirakuze na Siciliji so namreč prvič odkrili 88 mravljišč ene najbolj invazivnih vrst na svetu – rdeče ognjene mravlje.

V Evropi so prvič odkrili rdečo ognjeno mravljo, eno najbolj invazivnih vrst na svetu, ki hitro postane agresivna, njen ugriz pa je lahko zelo boleč.

Gre za mravljo, katere znanstveno ime je Solenopsis invicta. Izvira iz Južne Amerike, vendar se je v zadnjem stoletju že razširila po drugih celinah. Njeno prisotnost so za zdaj zaznali v večjem delu Združenih držav Amerike, Mehiki, Avstraliji, pa tudi na Karibih, Tajskem, Filipinih in Kitajskem.

Pred kratkim so raziskovalci prisotnost te invazivne vrste zaznali tudi pri naših sosedih. Na petih hektarjih v bližini mesta Sirakuze na Siciliji so namreč našli 88 mravljišč rdečih ognjenih mravelj.

Te žuželke so lahko agresivne, če jih vznemirjamo, in so znane po bolečem ugrizu, ki draži kožo ter lahko povzroči alergijske reakcije. Mravlja lahko škoduje tudi pridelkom in lokalnim ekosistemom.

Rdeča invazivna ognjena mravlja.
Rdeča invazivna ognjena mravlja. (Foto: PROFIMEDIA)

Solenopsis invicta je ena najhujših invazivnih vrst, ki se lahko zaskrbljujoče hitro širi,” je povedal glavni avtor študije Mattia Menchetti, raziskovalec na Inštitutu za evolucijsko biologijo v Španiji. “Tovrstna najdba v Italiji je bila veliko presenečenje, vendar smo vedeli, da bo ta dan nekoč prišel,” je dodal.

Rdeče ognjene mravlje so sicer že našli v uvoženih izdelkih v Španiji, na Finskem in Nizozemskem, vendar pa kolonije teh mravelj pred omenjeno študijo na evropskih tleh še niso zaznali.

Na Siciliji so kolonije mravelj našli v predmestju Sirakuz, raziskovalcem pa doslej še ni uspelo ugotoviti, kako so tja prišle. Raziskovalci, ki stojijo za študijo, sicer domnevajo, da so žuželke v to zgodovinsko mesto na italijanskem otoku prispele z veliko pretočnostjo ljudi. V Sirakuzah je namreč eno najpomembnejših jadranskih pristanišč, zlasti za potniški promet, in je glavno gospodarsko ter zelo obljudeno središče pokrajine. V predmestje, kjer so našli glavnino kolonije, pa bi mravlje lahko prinesel veter, še domnevajo raziskovalci.

Zdaj raziskovalci opozarjajo, da bi se mravlje lahko kmalu razširile po vsej Evropi. Kot ugotavljajo, ima namreč okoli sedem odstotkov celine, vključno z velikimi urbanimi območji, kot so Barcelona, Rim, London in Pariz, podnebje, ki je ugodno za razvoj te vrste.

V raziskavi, ki so jo v znanstveni reviji Current Biology objavili v ponedeljek, so raziskovalci navedli še podatek, da tujerodne invazivne vrste svet vsako leto stanejo vsaj 423 milijard ameriških dolarjev (dobrih 394 milijard evrov), saj pospešujejo izumrtje rastlin in živali, ogrožajo prehransko varnost ter pospešujejo okoljske katastrofe po vsem svetu.

Rdeča invazivna ognjena mravlja.
Rdeča invazivna ognjena mravlja. (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!