Ena najbolj kreativnih restavracij na svetu, kjer vam postrežejo tudi “lakoto”

Magazin 11. Jan 202320:06 0 komentarjev
Instagram (Alchemist)

V danski prestolnici imajo prav posebno restavracijo, ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama. Kuharski mojster Rasmus Munk z ekipo v nekdanjem skladišču gledaliških kulis ustvarja jedi, ki goste popeljejo v drugo dimenzijo. Nenavadni obroki pa odpirajo nov pogled na hrano.

Restavracija Alchemist, ki so jo zasnovali leta 2015 in se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama, velja za eno najbolj posebnih restavracij na svetu, predvsem v kreativnem smislu.

“Od trenutka, ko se težka bronasta vrata odprejo in povabijo v prostore postindustrijskih ulic, nato pa se znajdeš v čarobni kupoli, nad tabo pa plavajo meduze in druga morska bitja,” tako opisujejo svoje izkušnje v Alchemistu. Kuharski mojster Rasmus Munk pripravo in strežbo hrane razume kot preplet elementov gastronomije, gledališča, umetnosti, znanosti, tehnologije in dizajna. Gosta pa ne popelje le v domišljijski svet, ampak ga spodbudi k premisleku na aktualno svetovno dogajanje, piše britanski BBC.

Ta mala restavracija s samo 15 sedeži si je ustvarila trden sloves ene najbolj kreativnih restavracij na svetu. Doživetje večerje je razdeljeno na pet dejanj. Prvo dejanje je newyorška soba, kjer gostje prejmejo filozofsko, a okusno dobrodošlico. Drugo dejanje je salon, kjer šampanjec in približno sedem grižljajev dajejo ton temu, kar sledi. V tretjem dejanju se gostje povzpnejo po stopnicah do trinadstropne vinske omare, kjer goste preko aplikacije izbirajo svoja vina. Nato uživajo v katedrali – čarobni kupoli, v kateri se stene spreminjajo; odvisno od jedi, ki jo goste v tistem trenutku uživajo. Četrto dejanje je soba v mavričnih barvah, v zadnjem dejanju pa sledi še sladka pregreha na balkonu.

Med jedmi so “lakota”, kjer so tanka srebrna rebra obložena s kunčjim mesom; sladoled v obliki kapljice krvi, postrežen s kodo QR, ki je povezana s programom darovanja organov, kurji krempelj, predstavljen v kletki, ki je natanko takšna kot kletka tovarniško gojenega piščanca.

Nekatere jedi se dotikajo trajnosti in biotske raznovrstnosti: morski ježek s Ferskih otokov je invazivna vrsta, ki uničuje podvodno vegetacijo. Kot piše BBC, je to, ko ga gostje uživajo, dejanje varovanja okolja. Med drugim ponujajo tudi jedilni “pepelnik”, zamisel je črpal iz pljučnega raka. Ostrige so postrežene kot marmorni pult, na biskvitu iz češenj pa dobiš poširane ovčje možgane, gaspačo pa na žlički in v obliki jezika.

Nekajurna izkušnja v Alchemistu stane približno 4.600 danskih kron, kar je približno 618 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!