EU Beogradu in Prištini posredovala nov predlog sporazuma

Svet 06. Dec 202218:31 0 komentarjev
Srbija, Kosovo
PROFIMEDIA

Evropska unija je v ponedeljek Srbiji in danes Kosovu posredovala najnovejšo različico predloga sporazuma o normalizaciji odnosov, je danes ob robu vrha EU-Zahodni Balkan v Tirani povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Kot je izpostavil, zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, je spor o registrskih tablicah končan in da se morata Beograd in Priština sedaj resnično angažirati v dialogu o predlogu, ki ga je, ob močni podpori Nemčije in Francije, dal na mizo kot posrednik, so sporočili iz njegove tiskovne službe.

Strani sta pristali na nadaljevanje pogajanj o tem predlogu 23. novembra, ko sta v času nevarnega naraščanja napetosti dosegli dogovor o registrskih tablicah. Napetosti so naraščale zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih tablic s kosovskimi.

“Zadnjo različico besedila smo včeraj poslali Beogradu, danes pa Kosovu. Zdaj se morata lotiti resnih razprav, saj gre za veliko priložnost,” je danes dejal Borrell. O vsebini predloga ni želel govoriti, niti o tem, da naj bi bil rok za njegovo sklenitev marec 2023. “Menim, da nam ni treba postavljati umetnih rokov, ampak da moramo začeti delati. Ni pomembna določitev datuma, temveč hitrost, s katero delamo. Zdaj je čas za delo”, je izpostavil.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je danes dejal, da najnovejša različica predloga v primerjavi s prejšnjim ni bila izboljšana v tem, kar je za Srbijo najpomembnejše, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

“Pripravljeni smo se pogovarjati, ničesar ne zavračamo vnaprej, razen tega, da smo pisno, ne samo ustno, jasno povedali, kje so naše omejitve in česa ne moremo sprejeti. Pripravljeni smo na kompromisne rešitve in se bomo še naprej pogovarjali,” je poudaril.

Vučić je komentiral tudi današnjo izjavo posebnega predstavnika EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčaka, da pričakuje srečanje med Vučićem in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem čez nekaj tednov v Bruslju. “Težava ni v tem, ali se bomo srečali, ampak ali lahko pridemo do rešitve,” je opozoril Vučić.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!