EU prepovedala oddajanje ruskih državnih medijev

Svet 02. Mar 202215:29 > 17:14
RT
Profimedia

Po izključitvi nekaterih ruskih bank iz sistema Swift je zdaj EU ruskima državnima medijema RT (Russia Today) in Sputnik prepovedala oddajanje vsebin na evropskih tleh.

“Kremelj kot orodje v napadu na Ukrajino uporablja sistematično manipuliranje z informacijami in dezinformacije. To predstavlja tudi pomembno in neposredno grožnjo javnemu redu in varnosti EU,« je sporočil Josep Borell, visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borell, visoki zunanjepolitični predstavnik EU. Dodal je, da gre za pomemben korak proti manipulacijski operaciji ruskega predsednika Putina. V paketu sankcij ruska kanala ne smeta več širiti vsebin po spletu, kabelski povezavi in satelitu. Ukrep velja tudi za vse podružnice teh medijev, RT namreč deluje tudi v Nemčiji in Franciji.

Kot so še sporočili iz Bruslja, morajo ukrep sprejeti še medijski regulatorji v državah članicah. Glede na odločitev Sveta Evropske unije so sankcije časovno omejene in bodo v veljavi, dokler se ne bo končala agresija na Ukrajino in dokler Rusija ne bo nehala izkoriščati svojih medijev za propagandne akcije proti EU in državam članicam, so še sporočili iz Bruslja.

Kanale zaprli Youtube, Facebook, Instagram, TikTok

Kanale ruskih medijev v Evropi je pred dnevi že zaprla spletna platforma Youtube. Ob tem so napovedali, da bo tehnična izvedba zaprtja številnih kanalov verjetno trajala nekaj časa, iz Slovenije sicer kanali RT-ja in Sputnika niso več dosegljivi, omenjena kanala je v EU blokiralo tudi podjetje Meta, vodja političnega oddelka Facebooka Nick Clegg je utemeljil, da je za blokado zaprosilo več držav članic. Vodja varnostne politike Meta Nathaniel Gleicher pa je ob tem napovedal, da bodo v prihodnjih dneh podobno naredili tudi na Instagramu.

Akos pozval k takojšnjemu prenehanju oddajanja

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je operaterje v Sloveniji pozvala, naj uredbo nemudoma izvršijo. Svet EU je sklenil ruskima medijema RT in Sputnik prepovedati oddajanje v torek, danes pa je bila nova uredba, ki spreminja uredbo o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije, ki povzroča destabilizacijo razmer v Ukrajini, objavljena v uradnem listu EU. V skladu s tem Akos operaterje poziva, da uredbo nemudoma izvršijo. Gre za prepoved prenosa oziroma distribucije določenih ruskih televizijskih programov RT-Russia Today English, RT-Russia Today UK, RT-Russia Today Germany, RT-Russia Today France, RT-Russia Today Spanish in medijskih storitev medijske hiše Sputnik, so sporočili iz agencije.

Kot so dodali, odločitev Sveta EU temelji na obrazložitvi iz uredbe, da imajo našteti mediji ključno vlogo pri spodbujanju agresije zoper Ukrajino, Rusija pa prek omenjenih medijev izvaja propagandne dejavnosti, usmerjene na civilno družbo v EU in sosednjih državah ter pomenijo grožnjo javnemu redu in varnosti unije. Svet EU tako sprejema omejevalne ukrepe, po katerih je prepovedano oddajanje ali omogočanje, spodbujanje ali drugačno prispevanje k oddajanju katerihkoli vsebin s strani naštetih medijev, na kakršnikoli način. Prepovedani so prenos ali distribucija po kabelskih, satelitskih, IP-TV sistemih, ponudnikih internetnih storitev, internetnih platformah ali aplikacijah za izmenjavo videov, ne glede na to, ali so novi ali že prej nameščeni. V Bruslju ob tem poudarjajo, da je pravica do obveščenosti temeljna človekova pravica in si bo EU še nadalje prizadevala za svobodo medijev in pluralizem mnenj. Ukrep je sicer časovno omejen, dokler se ne bo končala agresija na Ukrajino in dokler Rusija ne bo nehala izkoriščati svojih medijev za propagandne akcije proti EU in državam članicam.