Evropska komisija preiskuje prevaro z uvozom biogoriva iz Kitajske

Svet 06. Jun 202314:11 0 komentarjev
Biogorivo
PROFIMEDIA

Evropska komisija na podlagi prijave ene od držav članic preiskuje sume goljufij, povezanih z uvozom biogoriv iz Kitajske. Prijavo je po neuradnih informacijah podala Nemčija.

Kot navaja AFP, so pri Komisiji dobili prijavo suma goljufij, povezanih z uvozom kitajskih biogoriv, certificiranih kot trajnostnih.

Biogoriva, izdelana iz živalskih ali rastlinskih odpadkov, kot so rastlinska olja, kmetijski stranski proizvodi in živalske maščobe, namreč veljajo za okolju prijaznejša goriva, proizvedena iz fosilnih virov.

Evropska komisija po navedbah tiskovnega predstavnika v Bruslju vse gospodarske akterje, ki sodelujejo na trgu biogoriv, vabi k sodelovanju pri preiskavi in prijavi sumljivih dejavnosti. “EU vse obtožbe o goljufijah jemlje zelo resno in bo brez oklevanja sprejela ustrezne ukrepe za zaščito integritete svojega trga biogoriv,” je dejal.

Sicer pa je o pritiskih kitajskega uvoza biodizla na trg EU minuli teden v pismu Komisiji in Nemčiji opozorila tudi evropska industrijska skupina za biogoriva. Ta uvoz naj bi se močno povečal, goriva pa naj bi bila dvomljiva. Skupina ob tem poziva k spodbujanju biogoriv iz odpadkov, “katerih trajnost in sledljivost sta nedvoumni”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!