Evropski poslanci pozvali k preiskavam razkritij Pandorinih dokumentov

Svet 21. Okt 202120:08 0 komentarjev
Evropska unija
Yves Herman/REUTERS

V luči nedavnih razkritij Pandorinih dokumentov o spornih finančnih poslih svetovnih voditeljev in vplivnežev so evropski poslanci države pozvali k ukrepanju in preiskavi primerov.

Po tem ko so evropski poslanci po objavi prvih dognanj Pandorinih dokumentov sporočili, da so ogorčeni, so danes izglasovali še resolucijo. V njej so nacionalne organe članic EU pozvali, naj uvedejo podrobne preiskave nepravilnosti, ki zadevajo njihove jurisdikcije in ki so jih razkrili Pandorini dokumenti. To vključuje revizijo premoženja vseh posameznikov, omenjenih v teh dokumentih, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Po mnenju evropskih poslancev bi tudi Evropsko javno tožilstvo moralo oceniti, ali je zaradi razkritij treba uvesti posebne preiskave.

Več kot 600 novinarjev iz 150 medijev, tudi iz Slovenije, je v okviru projekta Pandorini dokumenti začelo razkrivati sporne finančne posle svetovnih voditeljev in vplivnežev v davčnih oazah v začetku oktobra.

V današnji razpravi so bili poslanci še posebej kritični do predsednika češke vlade Andreja Babiša, ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadisa, nizozemskega ministra za finance Wopkeja Hoekstre, nekdanjega britanskega predsednika vlade Tonyja Blaira in nekdanjega malteškega ministra in evropskega komisarja Johna Dallija. Vsi so namreč omenjeni v Pandorinih dokumentih. Resolucija je prav tako kritična do predsednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva in Črne gore Mila Djukanovića.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!