Generalna skupščina ZN potrdila pet novih članic Varnostnega sveta ZN

Svet 09. Jun 202218:52 0 komentarjev
Generalna skupščina ZN
Foto: Spencer Platt/REUTERS

Generalna skupščina ZN je danes izvolila pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta ZN za obdobje od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2024, pri čemer je v resnici šlo zgolj za potrditev, ker je bilo za pet prostih mest prijavljenih le pet kandidatk.

Regionalne skupine sistema ZN so se o kandidatkah dogovorile vnaprej, Vzhodno-evropska skupina, v kateri je tudi Slovenija, pa tokrat ni bila na vrsti za izvolitev nove članice. Za edini sedež te skupine, ki ga bo 31. decembra 2023 zapustila Albanija, se bosta prihodnje leto na volitvah potegovali Slovenija in Belorusija.

Generalna skupščina ZN je na sedež Afriške skupine, ki ga konec leta zapušča Kenija, izvolila Mozambik. V Azijski skupini bo Indijo zamenjala Japonska, v skupini Zahodna Evropa bosta Irsko in Norveško zamenjali Malta in Švica, v skupini Latinska Amerika in Karibi pa bo Mehiko nadomestil Ekvador.

Japonska, ki je na današnjem glasovanju dobila 184 glasov, je bila doslej v Varnostnem svetu že enajstkrat. Ekvador je bil doslej že trikrat, tokrat pa je dobil 190 glasov. Malta je v Varnostnem svetu doslej sedela le enkrat, dobila pa je 185 glasov. Švica in Mozambik sta bili izvoljeni prvič v zgodovini, Švica je dobila 187, Mozambik pa 192 glasov. Za izvolitev posamezne države je potrebna večina s 129 glasovi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!