Glavna sporna točka podnebne konference v Dubaju ostaja usoda fosilnih goriv

Svet 06. Dec 202314:49 > 16:19 0 komentarjev
nafta
Sergei Karpukhin/REUTERS

Ob koncu prvega tedna podnebne konference v Dubaju ostaja odprta glavna sporna točka. Usoda fosilnih goriv. Kar nekaj nestrinjanja je tudi okoli končnega dokumenta in vpisa opustitve fosilnih goriv vanj. Nekateri pogajalci se zavzemajo za jasno zavezo k opustitvi, drugi za bolj ohlapno zavezo, tretji pa za to, da se fosilnih goriv v dokumentu sploh ne omenja. "Zdaj je ključno ločiti zrnje od plevela," je dejal visoki predstavnik ZN za podnebje. Nekatere države

Medtem ko se podnebni pogajalci v Dubaju približujejo koncu prvega tedna konference, naraščajo pritiski glede sprejema ambicioznejše vsebine končnega sporazuma. Glavna sporna točka ostaja usoda fosilnih goriv. Visoki predstavnik ZN za podnebje Simon Stiell je države danes okrcal, da morajo od obširnega seznama želja preiti k dejanjem.

Kot poročajo tiskovne agencije, je Stiell novinarsko konferenco sklical zaradi velike razdeljenosti držav pri vprašanju postopnega zmanjšanja oz. opustitve uporabe fosilnih goriv med pogajanji o vsebini zadnjega osnutka zaključnega dokumenta konference.

Po Stiellovih besedah imajo na mizi besedilo, ki je vreča želja in postavljanja držav. “Zdaj je ključno ločiti zrnje od plevela,” je dodal in države pozval, naj dosežejo ambiciozen dogovor, s katerim bodo zagotovile, da bo svet dosegel svoje cilje proti globalnemu segrevanju.  “Če želimo rešiti življenja in obdržati cilj 1,5 stopinje Celzija na dosegu roke, morajo biti v ospredju najbolj ambiciozni rezultati. Konec prihodnjega tedna potrebujemo COP28 za dostavo hitrega vlaka za pospešitev podnebnih ukrepov,” je med drugim še opozoril Stiell.

Po navedbah francoske agencije AFP zadnja različica zaključnega dokumenta vsebuje stavek, ki poziva države k “urejeni in pravični postopni opustitvi fosilnih goriv”. Besedo urejeno naj bi prispeval predsedujoči konferenci COP28 Sultan al Džaber, ki je sicer tudi direktor državnega naftnega podjetja Abu Dhabi National Oil Company.

Sultan al Džaber
Sultan al Džaber (Foto: PRODIMEDIA)

Po ocenah opazovalcev bi lahko tako zastavljena dikcija prinesla širše soglasje držav, saj predpostavlja različne časovne okvire za zmanjšanje emisij glede na stopnjo razvoja držav in njihovo odvisnost od fosilnih goriv. Omenja pa se še ena možnost, in sicer, da fosilna goriva v zaključnem dokumentu sploh ne bi bila omenjena. S tem bi se ustreglo željam Savdske Arabije, Rusije in Kitajske.

Želim si, da bo COP28 začetek konca za fosilna goriva

Da morajo pogajanja zagotoviti prelomnico pri uporabi fosilnih goriv, je Dubaju dejal tudi evropski komisar za podnebje Wopke Hoekstra. Ob tem je ocenil, da predstavnike držav v prihodnjih dneh čaka še veliko dela. “Želim si, da bi letošnji COP28 zaznamoval začetek konca za fosilna goriva,” je poudaril na novinarski konferenci.

Kot je pojasnil, predstavlja usoda uporabe fosilnih goriv za EU ključni del tokratnih pogajanj. “To pomeni, da vseh 27 evropskih držav članic želi, da je to del izida pogajanj,” je dodal. Ob tem je spomnil tudi na opozorila znanstvenikov, da mora svet v tem desetletju pospešiti zmanjševanje emisij toplogrednih plinov.

Wopke Hoekstra
Foto: REUTERS/Amr Alfiky

Glavni podnebni pogajalec Savdske Arabije Khalid Almehaid pa je v torek namigoval, da v Savdski Arabiji nasprotujejo celo postopnemu opuščanju fosilnih goriv. Zavezništvo majhnih otoških držav, ki vključuje nekatere podnebno najbolj ranljive države na svetu, je medtem pozvalo k ostrejšemu stališču do fosilnih goriv.

Po poročanju agencij se nov osnutek zaključnega dokumenta konference pričakuje danes, ko naj bi bil predstavljen tudi na velikem plenarnem zasedanju, na katerem bodo države ocenile potek prvega tedna. V četrtek bodo imeli pogajalci prost dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!