Grožnje z bombami v Srbiji prišle z 19 elektronskih naslovov, tudi slovenskega

Svet 19. Maj 202208:28 > 09:21 0 komentarjev
Grožnje z bombami
N1

Srbske oblasti so identificirale lokacije 19 elektronskih naslovov, s katerih so bila poslana grozilna sporočila o bombah, postavljenih na različnih lokacijah v Srbiji. Srbsko ministrstvo za notranje zadeve in srbski kriminalisti so potrdili, da je osem groženj prišlo iz Poljske, štiri iz Gambije, po dve iz Irana in Nigerije ter po ena iz Ukrajine, Slovenije in Rusije.

Od 11. marca do danes je bilo prek elektronske pošte ali telefonskih klicev potrjenih 48 primerov, ko je bilo na naslove različnih institucij v Srbiji iz tujine poslanih na stotine grozilnih sporočil o domnevnih eksplozivnih napravah, postavljenih na javnih mestih ali v institucijah.

Grožnje so bile poslane s strežnika Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex ter prek anonimnih telefonskih klicev. Elektronska pošta je prihajala z 19 različnih elektronskih naslovov iz sedmih držav. Osem groženj je prišlo iz Poljske, štiri iz Gambije, po dve iz Irana in Nigerije ter po ena iz Ukrajine, Slovenije in Rusije. V preiskavi so tako obravnavane tudi osebe, ki ne živijo v Srbiji, zaradi česar poteka mednarodna izmenjava podatkov med srbskim notranjim ministrstvom, Europolom, Interpolom, pristojnimi organi Švedske, Litve, Švice, Rusije in Madžarske, prav tako pa s podjetjem Google.

Vse grožnje lažne

Zgolj v zadnjih treh dneh so posebne enote za protisabotažno zaščito srbske policijske brigade s posebej usposobljenimi policijskimi uradniki in policijskimi psi opravili preglede približno sto javnih objektov: šol, bolnišnic, nakupovalnih centrov. Ugotovili so, da so bile vse grožnje z bombami lažne.

“Pozivamo posameznike, naj se v času, ko je Srbija še posebej izpostavljena množičnim in organiziranim kibernetskim napadom, ravnajo odgovorno in v skladu z zakonom. Policiji naj ne otežujejo dela. Lažna prijava o postavljeni bombi ni šala, temveč kaznivo dejanje, ki lahko vznemiri državljane Srbije in zahteva dodatno angažiranje pripadnikov ministrstva za notranje zadeve,” so navedli na notranjem ministrstvu.

Aretirali tudi dva Srba

Grozilna sporočila so v preteklih dneh poslali tudi nekateri državljani Srbije. Zaradi lažnih prijav o bombah na javnih mestih so pripadniki srbskega notranjega ministrstva obravnavali osem Srbov. Dva sta bila aretirana, proti šestim mladoletnikom pa so bile vložene kazenske ovadbe.

Kot je sporočilo srbsko notranje ministrstvo, so pripadniki srbske policije identificirali še eno osebo, ki je v sredo prek telefona poslala sporočila z isto grozilno vsebino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!