Hrvaška se danes spominja padca Vukovarja

Svet 18. Nov 202214:37 1 komentar
Vukovar, Hrvaška
PROFIMEDIA

Več tisoč ljudi se je danes v Vukovarju zbralo na slovesnosti ob 31. obletnici padca tega hrvaškega mesta ob Donavi med vojno leta 1991. Prišli so vsi predstavniki oblasti, razen predsednika države Zorana Milanovića, ki se je poklonil žrtvam v Škabrnji. To je prvič od leta 2006, da na spominski slovesnosti v Vukovarju ni celotnega državnega vrha.

Spominska slovesnost se je začela pred vukovarsko bolnišnico, iz katere so srbski vojaki po zasedbi mesta odpeljali 260 ranjencev, hrvaških vojakov in zdravstvenih delavcev ter večino ubili.

Sledil je sprevod do pokopališča, ki je v nasprotju z minulima dvema letoma potekal brez omejitev zaradi pandemije covida-19.

vukovar
Facebook/@Ivan Penava

Na čelu sprevoda so bili veterani iz Vukovarja, člani družin umrlih hrvaških vojakov in pogrešanih oseb, pripadniki hrvaške vojske, predsednik vlade Andrej Plenković, predsednik sabora Gordan Jandroković, številni ministri in člani sabora, župan Vukovarja Ivan Penava ter drugi predstavniki oblasti in Cerkve.

“Vukovar je temelj hrvaške svobode, demokracije in samostojnosti,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina izjavil Plenković pred začetkom sprevoda. Poudaril je, da si bo vlada še naprej prizadevala, da najdejo vse pogrešane iz domovinske vojne.

Žrtvam Vukovarja in drugim, ki so izgubili življenje v domovinski vojni, so se poklonili tudi v več hrvaških središčih v Bosni in Hercegovini.

Vukovar je za Hrvate simbol upora, poguma in trpljenja med zadnjo vojno. Na Hrvaškem so 18. november pred dvema letoma razglasili tudi za državni praznik in dela prost dan.

Na ta dan pred 31. leti so pripadniki nekdanje JLA in različnih srbskih enot, med katerimi so bili tudi četniki, po trimesečnem obleganju vdrli v Vukovar. Po hrvaških virih je mesto neposredno napadalo več kot 20.000 vojakov, medtem ko je bilo v Vukovarju približno 1.800 hrvaških vojakov. Mesto je bilo po nenehnih topniških in letalskih napadih popolnoma uničeno.

Po zavzetju mesta so srbski vojaki zagrešili najhujše vojne zločine na Hrvaškem, med drugim množičen poboj več sto ujetnikov in ranjencev iz vukovarske bolnišnice. Hrvaški viri navajajo, da je bilo med obleganjem ubitih približno 3.000 hrvaških vojakov in civilistov različnih narodnosti. Srbske sile so isti dan napadle tudi vas Škabrnja v zaledju Zadra, kjer so ubili 84 Hrvatov, večinoma civilistov.

Srbski vojaki so iz Vukovarja pregnali več kot 22.000 prebivalcev. Mnoge so zajeli, več sto tudi ubili. Približno 7.000 ujetnikov so odpeljali v taborišča v Srbiji, nato so jih po večmesečnem trpinčenju zamenjali za srbske ujetnike na Hrvaškem. Še danes pogrešajo več sto Vukovarčanov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje