Hrvaška začela kovati evrske kovance

Svet 18. Jul 202215:59 > 15:59 0 komentarjev

V Sveti Nedelji na Hrvaškem so začeli izdelavo hrvaških evrskih kovancev. Do konca leta jih bodo skovali 420 milijonov, v naslednjem letu pa po trenutnih načrtih še okoli 230 milijonov. Evri bodo na Hrvaškem zamenjali okoli 1,1 milijarde kovancev in 500 milijonov bankovcev, je sporočil guverner hrvaške centralne banke (HNB) Boris Vujčić.

Začetek proizvodnje si je z guvernerjem HNB danes ogledal tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

“1. januarja Hrvaška postaja članica evrskega območja. To pomeni, da moramo do tedaj končati vso logistiko in priprave za menjavo hrvaških kun, kar pomeni tudi kovanje kovancev,” je na novinarski konferenci dejal Plenković in povedal, da v Sveti Nedelji dela okoli 70 zaposlenih. “To so ogromne količine kovanega denarja. Za to sta potrebna dobra organizacija in kakovostno delo,” je dodal.

Vujčić je pojasnil, da bodo delavci v tovarni delali v treh izmenah, da bodo lahko izdelali načrtovane količine kovancev. “Na trg nameravamo spustiti približno 3700 ton kovancev, skupaj z bankovci, ki jih bo okoli 350 milijonov, pa bi morali zadovoljiti potrebe po gotovini in za menjavo kune 1. januarja,” je dejal.

Na kovancu za dva evra bo motiv zemljevida Hrvaške, na kovancu za en evro motiv kune, na kovancih za 50, 20 in 10 centov motiv Nikole Tesle, na kovancih za pet, dva in en cent pa črki HR, izpisani v glagolici. Na vseh kovancih bo tudi element šahovnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!