Hrvaško mesto, kjer želijo prepovedati alkohol med 22. in 6. uro zjutraj

Svet 22. Okt 202212:20 1 komentar
PROFIMEDIA

Zaradi kršitev javnega reda in miru in vse več popivanja mladih je župan hrvaškega mesta Varaždin včeraj napovedal spremembe, ki odmevajo po vsej državi. Na mizi je predlog prepovedi popivanja na javnih površinah med polnočjo in šesto uro zjutraj, prepoved spanja na javnih mestih, spuščanja preglasne glasbe in zadrževanja v okolici šol in vrtcev med 22. uro in 6. uro. Nekateri mediji poročajo, da do predlogov sprememb prihaja mesec dni potem, ko je v eni od gostiln prišlo do pretepa, v katerem je bil udeležen tudi tamkajšnji regijski župan.

Župan mesta Varaždin Neven Bosilj je na včerajšnji tiskovni konferenci napovedal spremembo odlokov o javnem redu in miru, o komunalnem redu in gostinski dejavnosti, k čemur so jih po njegovih besedah spodbudile vse pogostejše prijave meščanov zaradi “nedavnih neprijetnih dogodkov na Trgu Miljenka Stančića, smo skupaj s policijo odločili ustaviti takšno nesprejemljivo obnašanje.”

V gostilniški pretep domnevno vpleten župan

Po poročanju nekaterih hrvaških medijev je mesec dni prej prišlo do pretepa v enem od lokalov, v katerem naj bi bil soudeležen tudi regijski župan Anđelko Stričak. Ob odhodu iz enega od varaždinskih lokalov ob 3. uri zjutraj naj bi mu neznanec brez razloga na glavi razbil kozarec, zaradi česar je moral poiskati zdravniško pomoč.

Hrvaški Telegram je sicer ob tem poročal, da je tudi župan bil udeležen v pretepu. “Vsi so bili pijani, tudi on,” so po poročanju Index.hr povedali očividci, ki so želeli ostati anonimni in dodali, da je župan žalil zbrane. 

Na mestni občini so tako včeraj predstavili “popolnoma novi pristop reševanja problematike javnega reda in miru, saj v preteklosti v Varaždinu to področje ni bilo tako urejeno.” S predlogi sprememb tako spreminjajo in dopolnjujejo veljavne odloke, ob tem pa jasno določajo pravila obnašanja na javnih mestih in pripadajoče kazni, v primeru kršitev veljavnih predpisov.

Med predlogi je po poročanju medijev, prepoved pitja ali posedovanja odprtih alkoholnih pijač na javnih površinah med polnočjo in 6. uro zjutraj. S tem želijo omejiti mlade, ki ponoči v vedno večjem številu in brez vednosti odraslih oz. staršev popivajo na javnih površinah. Omejiti želijo tudi hrup, zato bo glasna glasba iz zvočnikov na odprtem prepovedana oziroma dovoljena le do “sprejemljive ravni”. Nadzor bi opravljali redarji, predvidene kazni za kršitve odloka o javnem redu in miru se začnejo pri 260 evrih.

Med spremembami drugega odloka izstopa prepoved zbiranja in zadrževanja na otroških igriščih ter v okolici šol in vrtcev med 22. in 6. uro. Prepovedali bi tudi spanje na klopcah, stolih in drugem urbanem “pohištvu” na javnih površinah.

Med novostmi odloka, ki zadeva gostince, si mestni župan povečuje pristojnosti, da bi v primeru kršitev, gostincem lahko zavrnil podaljšanje delovnega časa. Župan bi lahko tudi skrajšal delovni čas gostinskega objekta, kjer se pogosto dogajajo incidenti, za uro ali dve. Predvidena je tudi prepoved oviranja zapiranja gostinskih lokalov ali zadrževanja v njih po izteku delovnega časa. Med 2. in 6. uro zjutraj pa želijo prepovedati tudi zbiranje na javnih površinah pred restavracijami in bari, ki so v naseljih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje