Huda nesreča na Hrvaškem: med mrtvimi tudi mladoletnik

Svet 10. Sep 202207:45 > 17:20 1 komentar
Železniška nesreča
PIXSELL/BOBO

Na Hrvaškem se je zgodila huda nesreča, v katero sta bila udeležena potniški in tovorni vlak. Po prvih informacijah je potniški vlak trčil v tovornega, ki je miroval. Nesreča je zahtevala tri življenja, več je ranjenih. V nesreči je umrla tudi mladoletna oseba. Strojevodja potniškega vlaka, ki je trčil, naj bi spregledal "stop" signalizacijo.

Na Hrvaškem se je v petek pozno zvečer zgodila huda prometna nesreča. V trčenju sta bila udeležena tovorni in potniški vlak, življenje pa so izgubili trije ljudje. Inšpektor Agencije za preiskovanje nesreč Tomislav Antun Biber je za hrvaški spletni portal N1 potrdil, da sta umrla dva uslužbenca Hrvaških železnic (stara sta bila 60 in 52 let), ki sta bila takrat v službi, in mladoletna oseba, stara 17 let.

Ranjenih je bilo 12 oseb, ki so jih po navedbah N1 Zagreb odpeljali v bolnišnico v Novi Gradiški, Pakracu in Slavonskem Brodu. Med njimi so tudi težje poškodovani, ki pa naj ne bi bili v smrtni nevarnosti.

Po besedah hrvaškega premierja Andreja Plenkovića so med žrtvami hrvaški in tuji državljani. Njihova identiteta še ni znana. So pa s policije sporočili, da je bilo v nesreči udeleženih osem tujcev, katerih vstop na Hrvaško so preverjali na terenu. Po neuradnih podatkih so med poškodovanimi tujci državljani Irana, medtem ko so umrli potniki vsi hrvaški državljani, je poročala hrvaška televizija HRT.

Železniška nesreča Železniška nesreča
Davor Javorovic/PIXSELL/BOBO
Železniška nesreča Železniška nesreča
Davor Javorovic/PIXSELL/BOBO
Železniška nesreča Železniška nesreča
Davor Javorovic/PIXSELL/BOBO
Železniška nesreča Železniška nesreča
PIXSELL/BOBO
Železniška nesreča Železniška nesreča
PIXSELL/BOBO

Vlaka sta trčila približno dva kilometra stran od naselja Rajić (Novska) in le malo pred končno postajo potniškega vlaka. Potniški vlak, ki je bil na poti od Vinkovcev do Novske, je po navedbah N1 Zagreb trčil v tovornega, ki je miroval. Zakaj, uradno še ni znano, prav tako ni informacij o tem, kako hitro je vozil vlak, ki je trčil.

Tovorni vlak, ki je miroval, naj bi bil v okvari. Po besedah glavnega preiskovalca iz Agencije za preiskavo nesreč v zračnem, železniškem in pomorskem prometu Tomislava Antuna Biberja potniški vlak ni upošteval “stop” signalizacije, navaja N1 Zagreb. Komunikacija o ustavljenem vlaku je sicer bila v teku.

Eden od poškodovanih potnikov, učitelj zgodovine Denis Sablić, je opisal svoje doživljanje nesreče. “Bil sem v vagonu poleg lokomotive. Za dve, tri minute sem zaprl oči, bil je strašen udarec, kot topovski udar, kot da je vlak zadel tankovski izstrelek. Luč je ugasnila, vagon se je prevrnil in potem sem se plazil. Zunaj sem slišal kričanje, slišal sem gasilce, kako so hodili,” je opisal.

Poškodovani potnik
Katarina Brečić/N1 Zagreb

Po trčenju so na kraj dogodka nemudoma prispeli reševalci, policisti in uslužbenci Hrvaških železnic. Prav tako so prizorišče nesreče obiskali hrvaški voditelji – premier Plenković, minister za promet in infrastrukturo Oleg Butković, minister za notranje zadeve Davor Božinović, minister za zdravje Vili Beroš ter minister za delo in socialo Marin Piletić. Kraj je obiskal tudi župan siško-moslavške županije Ivan Celjak.

“Družinam umrlih izražamo sožalje, obžalujemo, da se je kaj takega zgodilo. Več oseb je hrvaških državljanov, več pa tujih. Družine bodo to informacijo prejele od Rdečega križa Novska,” je na prizorišču nesreče dejal Plenković in dodal, da njegovi sogovorniki z ministrstva za promet in Hrvaških železnic ne pomnijo tako hude nesreče, v katero bi bil udeležen potniški vlak.

Kar zadeva žrtve, jih je bilo v vlaku, ki je trčil, 13, v vlaku, ki je miroval, pa en človek, in sicer strojevodja, navaja N1 Zagreb. Ta strojevodja je bil premeščen v bolnišnico v Pakracu.

“Vlak je star 40 let, a je tehnično brezhiben in zanesljiv. Pred dvema dnevoma je bil na servisu in je bilo vse v redu,” je po navedbah N1 Zagreb dejal Željko Ukić, predsednik uprave Hrvaških železnic za potniški promet.

Plenković
Matija Habljak/PIXSELL

Kako je potekalo reševanje?

Direktorica hrvaškega zavoda za urgentno medicino Maja Grba Bujević je povedala, da je bilo osem ekip nujne pomoči na terenu v 35 minutah, nato pa so vpoklicali še štiri ekipe iz sosednjih županij. “Bila je zapletena situacija. Prvič, bila je tema, drugič, izklopiti je bilo treba elektriko, da ne bi koga ubil električni tok … Območje je bilo oddaljeno, tam ne moreš ustaviti avta in kar tako izstopiti, ampak vse nujne službe so si med seboj pomagale in da je bilo poskrbljeno na najboljši možni način,” je po navedbah N1 Zagreb za HRT opisala Grba Bujević.

Po nesreči se je oglasil tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović. Svojcem žrtev je izrazil sožalje, potnikom, ki so bili poškodovani v tej “strašni nesreči”, pa je zaželel čimprejšnje okrevanje. “Vsem javnim službam, ki so pomagale žrtvam, pa se zahvaljujem za hitro reakcijo in oskrbo poškodovanih,” je še dejal Milanović.

Železniška nesreča pri Rajiću je druga najhujša tovrstna nesreča v samostojni Hrvaški in tretja od vseh železniških nesreč, ki so se zgodile na hrvaških tleh. Najhujša od vseh nesreč se je zgodila na zagrebškem glavnem kolodvoru 30. avgusta 1974, ko je umrlo 167 potnikov. Takrat je ekspresni vlak na relaciji Atene – Dortmund na postajo pripeljal s hitrostjo 104 kilometre na uro. Iztirilo je vseh devet vagonov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje