Iran in Venezuela poglobila sodelovanje: med državama odslej tudi direktni leti

Svet 11. Jun 202212:53 1 komentar
Ebrahim Raisi, Nicolas Maduro
Urad predsednika/WANA/REUTERS

Dve državi, ki sta tarča sankcij Zahoda, Iran in Venezuela, poglabljata medsebojno sodelovanje. Njuno strateško sodelovanje bo vključevalo tudi gospodarstvo in finance, od 18. julija dalje pa bodo med Caracasom in Teheranom stekli direktni leti.

Iran in Venezuela sta danes podpisala 20-letni sporazum o sodelovanju na številnih področjih, da bi okrepila zavezništvo med državama, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil iranski predsednik Ebrahim Raisi, ki je spregovoril na skupni novinarski konferenci z venezuelskim kolegom Nicolásom Madurom, ki je obiskal Iran.

“Podpis 20-letnega sporazuma o strateškem sodelovanju kaže na odločenost oblasti obeh držav, da bosta še naprej razvijali dvostranske odnose na različnih področjih,” je dejal Raisi.

Strateški dokument o sodelovanju med Iranom in Venezuelo, večjima proizvajalcema nafte, ki se že dlje časa soočata z ameriškimi sankcijami, sta danes podpisala zunanja ministra obeh držav, še navaja AFP. “Ministra sta podpisala več sporazumov o sodelovanju, med drugim na področjih politike, gospodarstva, financ, turizma, naftne in petrokemične industrije,” je ob tem poročala iranska tiskovna agencija IRNA.

“Venezuela je preživela težka leta, vendar so se njeni ljudje in predstavniki oblasti odločili, da se bodo uprli sankcijam,” je po navedbah AFP dejal Raisi. Maduro je potrdil, da sodelovanje zajema energetski in finančni sektor, pa tudi “sodelovanje pri obrambnih projektih”. “Od 18. julija dalje bodo med Caracasom in Teheranom stekli direktni leti, da bi spodbudili turizem in povezave med državama”, je še dejal venezuelski predsednik, ki je ob tem dodal, da je Venezuela pripravljena sprejeti turiste iz Irana.

Nicolas Maduro, Ebrahim Raisi
Urad predsednika/WANA/REUTERS

Tudi iranski predsednik je poudaril pomen neposrednih letov med prestolnicama obeh držav in dejal, da bi lahko omogočili krepitev “trgovinskih in gospodarskih odnosov ter zbližali oba naroda”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje