Iran kritičen do ZDA zaradi zamude pri odgovoru glede iranskega sporazuma

Svet 22. Avg 202217:53 0 komentarjev
iran
PROFIMEDIA

ZDA in Evropska unija zadnji teden preučujeta odgovor Irana na končni osnutek dogovora o oživitvi sporazuma o iranskem jedrskem programu. Odgovor je Teheran podal 15. avgusta, ZDA so dan kasneje sporočile, da ga preučujejo, doslej pa uradno svojega stališča še niso podale. Prav zato je iranska stran kritična do ameriške.

Iran je kritiziral ZDA, ker zamujajo s stališčem do iranskega odgovora na kompromisni predlog Evropske unije, ki naj bi omogočil oživitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je izpostavil, da ZDA zamujajo z odgovorom, medtem ko se je Teheran odzval pravočasno. Za sedanje razmere v pogovorih je odgovorna ameriška vlada, je na novinarski konferenci poudaril v Teheranu. “Če bo v praksi pokazala svojo politično odločenost in ravnala odgovorno, lahko naredimo naslednji korak,” je dejal.

S tem je opozoril na nadaljevanje pogovorov o novem poskusu reševanja omenjenega mednarodnega sporazuma, ki so se sicer po večmesečnem zastoju nadaljevali 4. avgusta v avstrijski prestolnici.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je julija stranem predložil kompromisni predlog EU, je prav tako dejal, da ZDA svojega stališča na iranski odgovor še niso dale. “ZDA se še niso uradno odzvale. Čakamo na njihov odgovor in upam, da nam bo omogočil dokončanje pogajanj,” je med konferenco v španskem Santanderju dejal Borrell.

Poudaril pa je, da to samo upa in da nima zagotovil. Pogovore bi po njegovih besedah morali na Dunaju nadaljevati že minuli konec tedna, vendar to ni bilo mogoče, bi pa jih morda lahko nadaljevali ta teden. Po njegovem bi namreč kompromisni predlog EU lahko imel “srečen izid”, saj je uravnotežen in ga ni mogoče izboljšati. “Imamo tudi iranski odgovor, za katerega sem ocenil, da ga je smiselno posedovati ZDA,” je dodal.

Sporazum, ki ga je Iran leta 2015 sklenil z ZDA, Rusijo, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in Kitajsko, zagotavlja civilno naravo iranskega jedrskega programa v zameno za postopno odpravo sankcij proti tej državi. A ZDA so se leta 2018 pod predsednikom Donaldom Trumpom enostransko umaknile iz sporazuma in ponovno uvedle sankcije proti Iranu. Ta je posledično začel opuščati svoje zaveze iz dogovora. Namen pogovorov je v celoti obnoviti jedrski sporazum z vrnitvijo ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!