Iranski jedrski obrati: IAEA in Iran dosegla dogovor

Svet 12. Sep 202113:01
iranska zastava
Leonhard Foeger/REUTERS

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) in Iran sta dosegla dogovor o nadzorni opremi IAEA v iranskih jedrskih obratih. V skladu z dogovorom bo Teheran inšpektorjem IAEA dovolil servisiranje nadzorne opreme agencije, potem ko je letos omejil dostop do te opreme.

“Inšpektorjem IAEA sta dovoljena servisiranje opreme in zamenjava hranilnih enot, ki jih bodo hranili v Iranu pod skupnimi pečati IAEA in iranske agencije AEOI. Obe strani se strinjata z načinom in časovnico,” so zapisali v skupni izjavi ob današnjem obisku generalnega direktorja IAEA Rafaela Grossija v Teheranu.

Grossi se je srečal z vodjo iranske jedrske organizacije Mohamedom Eslamijem. V izjavi po pogovorih so še zapisali, da sta se strani dogovorili za ohranitev stikov in srečanj na ustreznih ravneh, Grossi pa namerava v bližnji prihodnosti znova obiskati Teheran.

Tokratni obisk je bil namenjen umiritvi napetosti, potem ko je IAEA obtožila Iran zaradi pomanjkljivega sodelovanja. Teheran je namreč agenciji omejil nadzor v več jedrskih obratih ter zavrnil možnost, da bi IAEA v živo spremljala dogajanje prek nadzornih kamer, ki jih je namestila v jedrskih obratih.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje