Ognjenik na Islandiji se umirja, Grindavik obvarovali zidovi

N1 video 15. Jan 202407:55 > 11:50 0 komentarjev

Noč v kraju Grindavik na jugozahodu Islandije je bila po nedeljskem izbruhu tamkajšnjega vulkana mirna. Iz najbližje razpoke lava ne izteka več, še vedno pa priteka iz nekoliko bolj oddaljene druge razpoke.

V noči na ponedeljek so se razmere na jugozahodu Islandije nekoliko izboljšale, saj se je bruhanje lave iz razpoke ob mestu Grindavik s približno 4.000 prebivalci umirilo. Iz druge, nekoliko bolj oddaljene razpoke lava še teče.

Čeprav so mesto zaradi bližnjega aktivnega ognjenika po decembrskem prvem izbruhu obvarovali z obrambnim zidom, ga je lava na nekaj mestih predrla in stekla po ulicah. Po zadnjih podatkih je že včeraj zajela najmanj tri hiše. Med drugim je odnesla tudi glavno cesto do mesta.

“Razmere nas kar naprej presenečajo,” je za Independent povedala geofizičarka Benedikt Ofeigsson. Dodala je, da ni mogoče napovedati, koliko časa bo izbruh še trajal, in kakšno škodo bi lahko še povzročil.

“Lava teče ob obeh obrambnih zidovih,” je stanje opisala državna meteorologinja Kristín Jónsdóttir. Delavci, ki so se v zadnjih dveh mesecih trudili s postavljanjem obrambnega zidu, so se pred vročo lavo varno umaknili, uspešni so bili tudi pri reševanju delovnih strojev, je dejal vodja civilne zaščite Vídir Reynisson.

Grindavik
Grindavik (Foto: PROFIMEDIA)

Ljudi so evakuirali, za živali je bilo prepozno

Iz mesta in okolice je civilna zaščita že včeraj umaknila prebivalce, prav tako so evakuirali hotel ob bližnjem svetovno znanem kopališču s termalno vodo Modra laguna. Kopališče po zadnjih podatkih ni v nevarnosti, a bo ostalo zaprto vsaj do torka, 16. januarja, poroča Independent.

Pristojne trenutno skrbijo tudi živali, ki jih iz mesta včeraj niso mogli evakuirati. “Nihče ne bo šel v Grindavik, dokler ne bomo prepričani, da bo popolnoma varno,” je o morebitni reševalni akciji dejal Reynisson.

Grindavik Grindavik
Foto: PROFIMEDIA
Na Islandiji ponovno bruha vulkan Na Islandiji ponovno bruha vulkan
Foto: islandska civilna zaščita/REUTERS
Na Islandiji ponovno bruha vulkan Na Islandiji ponovno bruha vulkan
Foto: islandska civilna zaščita/REUTERS
Na Islandiji ponovno bruha vulkan Na Islandiji ponovno bruha vulkan
Foto: islandska civilna zaščita/REUTERS
Blue Lagoon, Islandija Blue Lagoon, Islandija
Foto: REUTERS/Marko Djurica

Oblasti turistom svetujejo, naj potovanje na Islandijo odpovejo oziroma se izognejo nevarnemu območju. Bližnje letališče Keflavik kljub aktivnemu vulkanu obratuje normalno, je v včerajšnjem večernem nagovoru povedal predsednik države Gudni Johannesson.

Izbruh se je včeraj okoli 8. ure po srednjeevropskem času začel na polotoku Reykjaness, le nekaj južneje od kraja prvega izbruha, ki je območje prizadel 18. decembra decembra lani, je sporočil islandski meteorološki urad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!