Italija: Nevladne organizacije vladi očitajo, da otežuje reševanje prebežnikov

Svet 09. Jan 202315:06 0 komentarjev
migranti, sea-eye
Fotografija je simbolična (Vir: Juan Medina/REUTERS)

Italijanska vlada ladjam, ki v Sredozemskem morju rešujejo prebežnike, dodeljuje pristanišča na severu države, kar je pri nevladnih organizacijah sprožilo val kritik. Menijo namreč, da je poteza vlade nepotrebna in da ladjam reševanje, prebežnikom pa povzroča nepotrebno trpljenje.

Ladji Ocean Viking in Geo Barents sta v zadnjih dneh v morju vkrcali 110 prebežnikov, ki so zašli v težave, italijanske oblasti pa so jim za izkrcanje dodelili pristanišče v Anconi, kjer ju pričakujejo v sredo.

Vodja misije na Ocean Vikingu Luisa Albera je v pogovoru za časnik La Repubblica to odločitev kritizirala, češ da prebežnikom, ki se še pred nekaj dnevi tvegali smrt, povzroča nepotrebno trpljenje. Oddaljenost je težava tudi za ladje, saj plujejo počasi. “Reševalnim ladjam dodeliti tako oddaljeno pristanišče kaže na namero, da se onesposobi delovanje ladij,” je dejala.

Politik iz vrst Demokratske stranke, Stefano Bonaccini, ki je tudi predsednik dežele Emilija-Romanja, je bil medtem kritičen tudi do tega, da vlada premierke Giorgie Meloni ladjam dodeljuje pristanišča v mestih, kjer vladajo levi župani, denimo v Anconi, Ravenni in Livornu. S tem želijo ta mesta spraviti v težave, je bil kritičen politik, čigar besede povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Nova vlada Meloni, ki državo vodi od oktobra lani, vodi ostrejšo politiko do migracij in nevladnih organizacij, ki jih obtožuje podpiranja tihotapljenja ljudi. Med drugim se morajo sedaj ladje takoj, ko rešijo prve ljudi, odpraviti v določeno pristanišče, čeprav običajno te ladje na eni misiji rešijo ljudi v stiski z več manjših plovil.

Italija se medtem še naprej sooča z velikim številom prebežnikov, ki prispejo na njeno ozemlje. Glede na zadnje podatke notranjega ministrstva je v letošnjem letu v državo prispelo 3.673 prebežnikov, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 378, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!