Izrael kljub kritikam izbral svojo predstavnico za Evrovizijo

Magazin 09. Feb 202412:11 5 komentarjev
Eden Golan
Foto: Posnetek zaslona/EUROVISION.TV

Kljub pozivom, naj organizatorji evrovizijskega tekmovanja zaradi dogajanja v Gazi prepovedo nastop Izraela, je ta izbral svojo predstavnico. Na Evrovizijo bodo poslali pevko Eden Golan.

Pevka Eden Golan je bila izbrana za predstavnico Izraela na letošnjem tekmovanju za Pesem Evrovizije, ki se bo po lanskoletni zmagi Švedske letos odvilo v mestu Malmö. 20-letnica je bila izbrana v televizijskem šovu talentov, s konkurenco pa je pometla z interpretacijo pesmi I Don’t Want To Miss A Thing ameriške skupine Aerosmith. Omenjeno pesem je Golan posvetila več kot 130 izraelskim talcem v Gazi. “Ne bomo dobro, dokler se vsi ne bodo vrnili domov,” je dejala po poročanju britanskega BBC.

Izrael je evrovizijsko predstavnico izbral, čeprav so glasbeniki v več državah pozivali k izključitvi države iz tekmovanja. V Sloveniji Gibanje za pravice Palestincev zbira podpise proti nastopu Izraela na Evroviziji, pod peticijo pa se je podpisalo več nevladnih organizacij in sindikatov, slovenskih kulturnikov ter izvajalcev in izvajalk. Po poročanju MMC so med podpisniki Boris Cavazza, Domen Valič, Gašper Šantl in Zala Kralj (zalagasper), Jernej Dirnbek (Mi2), Ksenija Benedetti, Mia Puhar Rodin – Masayah, Michael Leopold – Leopold I., Miha Blažič – N’toko, Saša Vipotnik (AKA Neomi), Svetlana Makarovič, Tomislav Jovanović – Tokac (Dan D), Tomaž Mihelič (Sestre), Astrid Ana Kljun in Zlatko Čordić – Zlatko.

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je v sporočilu pojasnila, da se v javnosti, tudi slovenski, vse bolj pogosto pojavljajo zahteve po izključitvi Izraela. “Vodstvo Združenja evropskih radiotelevizij (EBU), katerega članica je RTV Slovenija, je že dvakrat pojasnilo, da na tekmovanju za Pesem Evrovizije tekmujejo članice, torej javne radiotelevizije in ne države. Kljub temu bomo pozvali EBU, da skupaj s članicami opravi vsebinsko razpravo o tem vprašanju,” so zapisali.

Že decembra pa je islandsko združenje skladateljev in tekstopiscev v sporočilu zapisalo, da zaradi izraelskih vojaških akcij v Gazi, njihovo sodelovanje na tem največjem evropskem glasbenem festivalu ni združljivo s prireditvijo, za katero sta značilna “veselje in optimizem”. Peticijo, ki poziva k izključitvi Izraela, je podpisalo približno 10.000 ljudi. Če bo Izrael lahko nastopil, se mora Islandija umakniti iz tekmovanja, je zapisano v peticiji.

Tudi na Finskem so pozivi k bojkotu Izraela vse večji. Tudi tam je peticijo podpisalo več kot 1.400 strokovnjakov iz glasbene industrije, ki so tamkajšnjo nacionalno radiotelevizijo Yle obtožili dvojnih meril, češ da je bila med prvimi, ki je zahtevala prepoved nastopanja Rusije po njenem napadu na Ukrajino februarja 2022. “Enako aktivno zagovarjanje vrednot pričakujemo sedaj,” so zapisali.

Podobne pozive so v odprtem pismu prav tako zapisali glasbeniki na Norveškem in Danskem, medtem ko so v odprtem pismu na Švedskem, ki so ga podpisali tamkajšnji glasbeniki, kot so Robyn, Fever Ray in First Aid Kit, Izrael obtožili vojnih zločinov. “Sodelovanje Izraela ne spodkopava le duha tekmovanja, ampak tudi celotno poslanstvo javne službe,” so dodali. Izrazili so pričakovanje, da bo organizator dosleden v svojem odnosu do držav, ki “kršijo demokratične vrednote in človekove pravice”.

Tudi letošnji britanski predstavnik Olly Alexander, bolj znanim pod imenom Years and Years, je, preden je bil izbran za predstavnika, podprl izjavo, ki Izrael obtožuje genocida. Neki izraelski uradnik je pozneje za britanski časnik Telegraph dejal, da so takšni argumenti “absurdni”, ter je, tako BBC, Alexandra in njene podpisnike obtožil “antiizraelske pristranskosti”.

Pozive k izključitvi Izraela je bilo slišati tudi v Evropskem parlamentu. 25 evropskih poslancev, med njimi slovenski evropski poslanec iz vrst Socialnih demokratov Matjaž Nemec (S&D/SD) in evropska poslanka iz Gibanja Svoboda Irena Joveva (Renew/Svoboda), je namreč podpisalo pobudo, ki Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) poziva k preklicu odločitve glede nastopa Izraela na evrovizijskem tekmovanju.

Organizatorji pri EBU so doslej nasprotovali pozivom k izključitvi države, saj da gre za glasbeni dogodek, ki ni politične narave, navajali pa so tudi, da so razmere v Gazi in v Ukrajini različne. “Primerjave med vojnami in konflikti so zapletene in težke ter jih kot nepolitična medijska organizacija ne moremo podajati,” je po pisanju BBC dejal generalni direktor EBU Noel Curran. Izpostavil je, da sicer razumejo zaskrbljenost in globoka stališča do konflikta na Bližnjem vzhodu, a dodal, da Evrovizija ni tekmovanje med vladami.

Kljub pozivom pa Izraelu na letošnjih evrovizijskih stavnicah kaže dobro, saj je trenutno peta po vrsti za zmago, nekateri pa pričakujejo, da se bo podpora še povečala. Letošnja izraelska predstavnica Eden Golan je po izboru po poročanju BBC dejala, da upa, da bo na tekmovanje na Švedskem prinesla pozitivno sporočilo.

“To so sanje, zlasti letos, ko ima še večji pomen,” je povedala. In dodala: “Gre za to, da vsem v svetu pokažemo, kdo v resnici smo, in da v treh minutah na odru pokažemo svoja čustva, svojo moč in svoje ljudi – da smo tukaj, za vedno, skupaj.” Golan, ki se je rodila v Izraelu, odraščala pa v Rusiji, ne bo edina Izraelka na letošnjem evrovizijskem odru, tudi Luksemburžanka Tali Golergant je izraelskega rodu.

Slovenijo bo letos zastopala Sara Briški Cirman – Raiven s pesmijo Veronika. Spomnimo, da je letošnji izbor slovenskega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje