Izrael še okrepil obstreljevanje Gaze

Svet 17. Maj 202110:28 > 19. Maj 2021 21:15 0 komentarjev

Izmenjava raket med izraelsko vojsko in Palestinci v Gazi se nadaljuje. V nedeljo je v obstreljevanju Gaze umrlo več kot štirideset ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej, Izrael pa je danes še okrepil napade na območje Gaze.

Obstreljevanje med Izraelom in Palestinci v Gazi, ki je najsilovitejše od spopadov leta 2014, poteka osmi dan. V Gazi je bilo ubitih več kot 190 ljudi, od tega 58 otrok in 34 žensk, na izraelski strani pa poročajo o desetih smrtnih žrtvah (tudi v Izraelu sta umrla dva otroka). V mestu Gaza je ponekod zmanjkalo elektrike, saj je bila v napadih poškodovana infrastruktura.

Obe strani sta sicer minuli konec tedna napovedali nadaljevanje spopadov. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je izjavil, da bodo spopadi trajali tako dolgo, kot bo to potrebno.

O spopadih tudi Varnostni svet

Iz Izraela so sporočili, da so v ponedeljek bombardirali podzemne tunele, ki jih uporablja Hamas, navaja tiskovna agencija Reuters. 54 lovskih letal je uničilo okoli 15 kilometrov predorov, je sporočila izraelska vojska, pri čemer nekateri potekajo pod območjem, kjer živijo prebivalci Gaze. Prav tako so izraelska vojaška letala zadela več rezidenc visokih predstavnikov Hamasa in, kot so navedli palestinski mediji, tovarno na severu Gaze.

Kasneje je izraelska vojska sporočila, da je v napadu ubila tudi visokega poveljnika druge palestinske organizacije Islamski džihad Hasema Abuja Harbida. Palestinske rakete so po navedbah Hamasa poletele proti izraelskima mestoma Aškelon in Beršeba.

Obstreljevanje Gaze. Obstreljevanje Gaze.
Amir Cohen/Reuters
Obstreljevanje Gaze. Obstreljevanje Gaze.
Mohammed Salem/Reuters
Obstreljevanje Gaze. Obstreljevanje Gaze.
Ashraf Abu Amrah/Reuters
Obstreljevanje Gaze Obstreljevanje Gaze
Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
Obstreljevanje Gaze. Obstreljevanje Gaze.
Mohammed Salem/Reuters

O ponovnih spopadih med Izraelom in Palestinci v Gazi je včeraj razpravljal tudi Varnostni svet ZN, in sicer na javni seji. Izraelska in palestinska stran sta za začetek spopadov okrivila druga drugo. Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je zatrdil, da je za nasilje odgovorno palestinsko gibanje Hamas, palestinski zunanji minister Rijad al Maliki pa je Izrael obtožil vojnih zločinov.

ZDA so v razpravi ponudile svojo podporo pri vzpostavljanju premirja, ameriški državni sekretar Antony Blinken – o spopadih med Izraelom in Palestinci se je med drugim pogovarjal z egiptovskim, katarskim in saudskim zunanjim ministrom – pa je na twitterju ponovil stališče predsednika ZDA Josepha Bidna, da morata strani “zmanjšati napetosti” in “nemudoma končati nasilje.”

Minuli konec tedna so po več mestih po svetu potekali protesti v podporo Palestincem. V Montrealu so se zbrali tudi podporniki Izraela, prišlo je do spopadov med proizraelskimi in propalestinskimi protestniki.

Iz Evrope pozivi k umiritvi napetosti

Več evropskih držav je danes znova pozvalo k umiritvi napetosti na Bližnjem vzhodu. Nemška kanclerka Angela Merkel je v današnjem pogovoru z izraelskim premierjem znova ostro obsodila raketne napade iz Gaze na Izrael, je na twitterju sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. “Podprla je pravico Izraela, da se v samoobrambi brani proti tem napadom,” je zapisal. Ob številnih civilnih žrtvah na obeh straneh je izrazila upanje, da bi se spopadi čim prej končali.

Za to sta se na srečanju v Parizu zavzela tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov egiptovski kolega Abdel Fatah al Sisi. Izrazila sta “globoko zaskrbljenost zaradi trajajoče eskalacije nasilja in obžalovanje zaradi številnih civilnih žrtev”, so sporočili iz Elizejske palače. Macron je ob tem ponovil podporo prizadevanju Egipta za posredovanje v bližnjevzhodnem konfliktu.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal je sicer pred tem pojasnil, da poteka posredovanje, ki vključuje Egipt, Jordanijo in Nemčijo, Francija pa jih pri tem podpira. “V zadnjih dneh poteka diplomatska ofenziva, ki se bo nadaljevala v prihodnjih urah,” je še povedal Attal. Po navedbah diplomatskih virov so Združeni narodi danes ob pomoči Katarja in Egipta začeli posredovanje, da bi dosegli umiritev napetosti.

Obe strani je k sprejetju ukrepov za umiritev napetosti pozval tudi italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Na srečanju z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom v Rimu je obsodil rakete iz Gaze, Izrael pa pozval k sorazmernemu odzivu.

Medtem ko je veliko svetovnih voditeljev zadržanih glede izražanja podpore Palestincem, se je za sankcije zoper Izrael danes zavzel turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. V telefonskem pogovoru s papežem Frančiškom je menil, da je pomembno, da papež krščanskemu svetu in mednarodni skupnosti prenese sporočila podpore Palestincem in ju mobilizira, so sporočili iz urada turškega predsednika, medtem ko so v Vatikanu telefonski pogovor le potrdili, podrobnosti pa niso razkrili. Kot je vztrajal turški predsednik, Izrael izvaja zločin proti človečnosti in mora biti sankcioniran.

EU: Uničenje prostorov medijev izjemno zaskrbljujoče

Uničenje prostorov medijev v Gazi minulo soboto je izjemno zaskrbljujoče, varnost novinarjev je bistvena, je danes v Bruslju poudaril govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, Peter Stano.

V izraelskem letalskem napadu v Gazi je bila uničena 13-nadstropna stavba, v kateri sta imeli svoje prostore ameriška tiskovna agencija AP in katarska televizija Al Jazeera. Izraelska vojska jih je pred tem posvarila pred napadom.

Zunanji ministri EU bodo v torek razpravljali o tem, kako lahko unija prispeva k ustavitvi nasilja na Bližnjem vzhodu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!