Je francoska predsedniška kandidatka utajila 137 tisočakov javnega denarja?

Svet 17. Apr 202210:15 > 10:56 7 komentarjev
Marine Le Pen
REUTERS/Sarah Meyssonnier (Marine Le Pen)

Tik pred drugim krogom francoskih predsedniških volitev, ki bodo 24. aprila in v katerem se bosta pomerila sedanji francoski predsednik Emmanuel Macron in kandidatka skrajne desnice Marine Le Pen, so francoski mediji razkrili, da je Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) odkril, da naj bi Marine Le Pen utajila 137 tisoč evrov javnega denarja v času, ko je bila evropska poslanka. Poročilo Olafa je že pri francoskih tožilcih s priporočilom, da začnejo pregon in zahtevajo vračilo denarja.

Preiskovalci Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) naj bi ugotovili, da je vodja francoske skrajno desne stranke Rassemblent National Marine Le Pen, ki se bo prihodnjo nedeljo v drugem krogu predsedniških volitev pomerila z aktualnim predsednikom Emmanuelom Macronom, v času mandata evroposlanke prala denar. Njej osebno očitajo znesek v višini 137 tisoč evrov, skupaj s še tremi sostorilci naj bi utajila 600 tisoč evrov.

Pojasnimo, da ne gre za kazenski pregon. Olaf je upravno-preiskovalna služba, ki preiskuje kazniva dejanja, povezana z evropskim denarjem. Če najde sum nepravilnosti, lahko evropskim ali nacionalnim organom priporoči, katere ukrepe naj sprejmejo na podlagi ugotovitev preiskave urada. Na primer začetek sodnega postopka.

Francoski portal mediapart.fr, ki je prvi objavil zgodbo o izsledkih preiskave porabe denarja, ki bremenijo Le Pen, je objavil izseke iz poročila Olafa. Na pariškem tožilstvu so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili, da so 11. marca prejeli poročilo Olafa, a da ga še analizirajo, tako da za zdaj ni znano, ali bodo sprožili kakšne postopke. Odvetnik Le Pen je očitke zoper njegovo varovanko zavrnil in kritiziral časovnico “razkritja”, ki na dan prihaja tik pred volitvami.

Neupravičena poraba

Poročilo se nanaša na Le Pen in tri druge nekdanje evropske poslance, ki so ji blizu: njenega očeta Jean-Marie Le Pena, njenega nekdanjega partnerja Louisa Aliota in nekdanjega evroposlanca skrajne desnice Bruna Gollnischa.

Četverica naj bi v času poslanskega mandata med letoma 2004 in 2017 sredstva poslanske skupine – gre za davkoplačevalski denar – neupravičeno porabljala za “domače” politične potrebe, osebne stroške in storitve, od katerih so korist imela zasebna podjetja blizu stranki Rassemblent National oziroma skrajno desni evropski poslanski skupini Skupina Evrope narodov in svobode.

Skupaj naj bi utajili 600 tisoč evrov, Le Pen sama 137 tisoč evrov. Olaf v poročilu predlaga, da se zoper omenjene začne sodni postopek in da Francija zahteva vračilo tega javnega denarja.

Odvetnik presenečen in ogorčen

“Presenečen sem nad časovnico tega močnega razkritja,” je za AFP povedal odvetnik Le Pen Rodolphe Bosselut in tako namigoval, da gre za predvolilni obračun. Dejal je, da je ogorčen nad načinom delovanja Olafa, ki naj bi do ugotovitev prišel “brez soočenja argumentov” in na osnovi “podatkov, ki so starejši od desetih let”, je dejal. Le Pen naj ne bi bila zaslišana s strani nobenega francoskega pravosodnega organa, prav tako ne on ne Le Pen nista dobila poročila, je še dodal Bosselut.

Šest let od začetka preiskave

Povedal pa je, da je bila preiskava Olafa sprožena v letu 2016 in da je Le Pen marca lani dala izjavo enemu od preiskovalcev.

Dodajmo, da je bila Le Pen tudi v Franciji junija 2017 ovadena zaradi suma zlorabe javnega denarja. Lani razkrito policijsko poročilo je govorilo o sumu neupravičene porabe evropskih sredstev v višini 6,8 milijona evrov. Med drugim naj bi denar črpali prek fiktivnega zaposlovanja članov stranke v Evropskem parlamentu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje