Umetna prekinitev nosečnosti na Japonskem: odslej ena ovira manj

Svet 29. Apr 202315:44 0 komentarjev
Pravica do splava
V ZDA se vse od junija lani vrstijo protesti proti omejevanju pravice do splava (PROFIMEDIA)

Japonsko ministrstvo za zdravje je odobrilo prodajo tabletke, ki omogoča umetno prekinitev nosečnosti v prvih devetih tednih. Na Japonskem je splav sicer dovoljen do 22. tedna nosečnosti, a se ženske soočajo z nemalo preprekami.

Na Japonskem je ministrstvo za zdravje odobrilo prodajo tabletke za splav, ki ženskam do devetega tedna nosečnosti omogoča alternativo kirurškemu posegu. V državi bo tabletka na voljo prvič, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo je v petek v obvestilu zdravstvenim uslužbencem sporočilo, da je odobrilo zdravilo britanskega farmacevtskega podjetja Linepharma, ki je svoj izdelek na Japonskem v postopek odobritve vložilo konec leta 2021. Odobritev tabletke je odbor ministrstva preložil za mesec dni, saj je prejel na tisoče mnenj javnosti.

Na Japonskem je splav dovoljen do 22. tedna nosečnosti, vendar je običajno potrebno soglasje zakonca ali partnerja, stroškov pa ne krije javno zdravstveno zavarovanje.

Skupni stroški tabletke za splav in zdravniškega posveta po navedbah državne radiotelevizije NHK znašajo približno 100.000 jenov oziroma 660 evrov. Kirurški splav lahko stane od 100.000 do 200.000 jenov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!