Srbska opozicija ogorčena tudi nad Tanjo Fajon

Svet 24. Sep 202107:06 > 12:02 7 komentarjev
Tanja Fajon
Denis Sadiković/N1

V Srbiji se pojavljajo očitki na račun določenih evropskih poslancev, tudi Tanje Fajon. Opozicijske stranke niso zadovoljne z dokumentom, ki naj bi vodil v bolj poštene volitve, a Fajon za N1 Slovenija odgovarja, da je Bruselj deloval kot posrednik in da so rešitve odvisne od tega, koliko bodo v Srbiji sami pripravljeni narediti.

Spomladi 2022 bodo v Srbiji predsedniške volitve, prav tako bo potekala bitka za oblast v prestolnici. Predsednik Aleksandar Vučić, ki v Srbiji odloča o vsem, napoveduje, da bo verjetno razpisal parlamentarne volitve, čeprav so že bile pred nekaj več kot letom dni, med pandemijo, ko je njegova vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) dobila absolutno oblast.

Vučić je uresničil sanje vsakega avtoritarnega voditelja in dobil parlament, v katerem ni opozicije. Večina demokratičnih strank je bojkotirala volitve, ker so ocenile, da niso izpolnjeni niti minimalni pogoji za svobodne volitve.

Leta 2020 je volilo nekaj manj kot 50 odstotkov volilnih upravičencev, neodvisnih opazovalcev ni bilo, tiste opozicijske stranke, ki so sodelovale, pa niso dosegle novo vzpostavljenega parlamentarnega praga treh odstotkov.

Poleg SNS je v parlament vstopila Socialistična stranka Srbije (SPS), nekdanja stranka Slobodana Miloševića, ki je v koaliciji z Vučićem od leta 2012. Poleg socialistov Ivice Dačića je mandate dobila le še Srbska patriotska zveza Aleksandra Šapića (Srpski patriotski savez – SPAS), vendar so stranko leto dni po tem uspehu razpustili, poslanci pa so se pridružili vladajočemu monolitu, utelešenemu v stranki Aleksandra Vučića.

Pred temi volitvami, katerih izid je spominjal na belorusko glasovanje, so pogajanja o volilnih pogojih potekala v sodelovanju poslancev Evropskega parlamenta – Knuta Fleckensteina, Vladimirja Bilčika in Tanje Fajon.

Očitno neuspešna mediacija je pripeljala do tega, da ima Srbija parlament, v katerem ni razprav, v katerem se glasuje izključno tako, kot si želi Vučić, in ki se uporablja kot oder za napad na politične nasprotnike, ki ne sedijo v poslanskih klopeh.

Srbski parlament
PROFIMEDIA

Nihče v Evropi, razen Vučića, ne more pozitivno gledati na tako politično dogajanje v državi, ki se pogaja za vstop v EU.

Marca letos, manj kot leto dni po omenjenih volitvah, so isti evropski poslanci začeli nova pogajanja o volilnih pogojih v Srbiji. Kot pravijo, so si zadali cilj, da bodo volitve poštene in da jih opozicija ne bo več bojkotirala.

Od marca do septembra, na nekaj predvsem spletnih srečanjih, ni bilo napredka pri zastavljenih ciljih. Zato so 17. septembra prišli v Beograd, za isto mizo zbrali tako vlado kot opozicijo in se odločili, da bodo napisali dokument, ki bo prinesel napredek. Bilčik in Fajon sta se kot vodilna predstavnika Evrope v tem procesu odločila, da bosta za vsako ceno našla rešitev.

Kot kompromisno rešitev predlagali ustanovitev nadzornega organa

Objavljen je bil dokument, v katerem je bila kot kompromis predlagana ustanovitev začasnega nadzornega organa z 12 člani, od katerih naj bi jih šest predlagal Regulatorni organ za elektronske medije (REM), šest članov bi bilo iz vrst celotne opozicije, ki bi jih predlagal predsednik državnega zbora (Ivica Dačić, SPS) po posvetovanju z mediatorji medstrankarskega dialoga.

Ta organ naj bi spremljal delo nacionalnih medijev (RTS, RTV) in zasebnih nacionalnih radiotelevizij ter o svojih ugotovitvah obveščal javnost. Zapisali so tudi, da je treba v stalno sestavo republiške volilne komisije iz celotne opozicije v državi začasno dodati šest članov.

Za večino opozicije ta predlog ne zagotavlja minimalnih pogojev za poštene volitve. Po pogajanjih sta Fajon in Bilčik skupaj z Ivico Dačićem nagovorila novinarje v Beogradu in odhitela na letalo.

Opozicija ogorčena

Srbska opozicija je zaradi rezultata, ki je ga prinesla mediacija treh evroposlancev, tudi Tanje Fajon, ogorčena. Namesto dviga demokratičnih standardov, ko gre za svobodo medijev in proces izvajanja volitev, so po njihovem mnenju dobili sporazum, ki je splošen in ne rešuje nobenih kritičnih vprašanj stanja v srbski demokraciji. Podpredsednik opozicijske Narodne stranke Zoran Ponoš je danes izjavil celo, da so bili vsi trije evropski poslanci “asistenti režima”. Še več, kot je dejal za portal nova.rs, so se evropski poslanci “najprej vse dogovorili z režimom , potem pa dali predloge na mizo opoziciji. “

Tako zelo se jim je mudilo, da niso odgovorili niti na eno vprašanje novinarjev, ki so jih čakali več ur. Zamahnili so z roko in odhiteli iz dvorane v Palači Srbija, pri čemer so odprta ostala številna vprašanja, predvsem zakaj so vztrajali pri dokumentu, ki bi lahko ustrezal vladi Aleksandra Vučića.

Tako so Tanja Fajon in ostali zapustili novinarsko konferenco, ne da bi odgovarjali na vprašanja novinarjev. Pravijo, da se jim je mudilo na letalo.

Tudi tisti, ki so še dan prej menili, da je vodja Stranke svobode in pravice (Stranka slobode i pravde -SSP) Dragan Đilas pretiraval, ko je zapustil pogajanja, češ da predlagane rešitve ne prinašajo niti najmanjše možnosti za dogovor, so zdaj ugotovili, da so na neki način prevarani.

Nebojša Zelenović iz stranke Skupaj za Srbijo (Zajedno za Srbiju), eden od vztrajnih zagovornikov pogajanj v sodelovanju z Bilčikom in Fajon, je izjavil: “Dokument, o katerem so razpravljali, ne vsebuje ničesar, kar je zahtevala opozicija.” Tudi Narodna stranka, ki je ostala do konca pogajanj, ni opazila napredka, zato je Miroslav Aleksić dejal: “Takšnega dokumenta nismo mogli sprejeti, ker gre bolj za kozmetiko kot za resnični napredek.”

“To ni dogovor z opozicijo, to je dogovor izključno med vlado in evropskimi poslanci,” je dejal vodja stranke Dveri Boško Obradović. Le nekdanji srbski predsednik, zdaj vodja Socialdemokratske stranke, Boris Tadić, se je strinjal, da bo sodeloval pri delu parlamentarnih in nadzornih organov, vendar je poudaril, da to ne pomeni, da so volilni pogoji zdaj idealni, saj lahko vlada krši tudi najboljšo platformo.

Nekaj dni po očitkih, da je delovni dokument o volilnih razmerah v Srbiji nastal v sodelovanju s srbskimi oblastmi in na škodo opozicije, je predstavnik Evropskega parlamenta Vladimir Bilčik za N1 Srbija poudaril, da ne bo dovolil, da ga vpletajo v domače politične obračune. Povedal je tudi, da se na razpravo o novem dokumentu ne bo vrnil. “Vrnili se bomo, da preverimo, kako poteka njegovo izvajanje. Dokument je realističen,” je dodal.

Fajon:  Povsem zadovoljna ni nobena stran, kar je dobro

Evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon je prepričana, da so štirje predstavniki Evropskega parlamenta (poleg nje še Vladimir Bilčik, Eduard Кukan in Кnut Flekenstein) naredili vse, kar so lahko, da bi dosegli trajni kompromis med srbsko koalicijo in opozicijo. Dodaja pa, da iz Bruslja niso prinesli rešitev, temveč so bili posredniki pri zbliževanju stališč. “Rešitve bodo odvisne od tega, koliko bodo v Srbiji sami pripravljeni narediti,” je za N1 Slovenija poudarila Fajon.

Na očitke dela srbske opozicije, da so stopili na stran predsednika Aleksandra Vučića, je odgovorila, da so vsi štirje predstavniki Evropskega parlamenta, ki so sicer iz različnih političnih skupin, zastopali skupne evropske cilje. “Upoštevali smo predloge opozicije in tiste, na katere je vlada pristala, zapisali v dokument.” Ob tem pa navaja, da so bile nekatere zahteve opozicije tudi neracionalne in neuresničljive, med drugimi zahteva za pregrob poseg v javni radiotelevizijski servis.

Tanja Fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Evropska poslanka ocenjuje, da dokument, ki ga je poleg predstavnikov Evropskega parlamenta podpisal še predsednik narodne skupščine Ivica Dačić in k uresničitvi katerega se je zavezala srbska vlada, prinaša premik na 16 konkretnih točkah. Med njimi se ji zdita zlasti pomembni točki o oblikovanju teles, v katerih bodo lahko sodelovali tudi predstavniki zunajparlamentarnih strank. Tako v odboru, ki bo spremljal delo medijev, kot v razširjeni republiški volilni komisiji naj bi bila po novem polovica (šest) članov iz vrst opozicije, od tega po trije predstavniki zunajparlamentarnih strank.

Pristanek vladajočih na zahtevo opozicije za širitev odborov s predstavniki zunajparlamentarnih strank Fajon označuje kot dobrodošel precedens. “Ne gre spregledati, da smo evropski poslanci v vlogi mediatorja med vladajočimi in opozicijo nastopili na povabilo srbske vlade, kar pomeni, da se ta vendarle zaveda, da bi bilo treba politično atmosfero v državi pred volitvami prihodnje leto izboljšati,” je poudarila.

Evropska poslanka iz Slovenije nam je tudi opisala dogajanje konec prejšnjega tedna. Po njenih navedbah so na pobudo četverice predstavnikov Evropskega parlamenta za pogajalsko mizo dva dni sedeli tako člani parlamentarnih strank kot tudi predstavniki vseh štirih zunajparlamentarnih platform. Nezadovoljstvo je po njenih besedah izražala zlasti skupina, ki jo vodi Dragan Đilas, a je tudi ta v pogajanjih sodelovala. “Povsem zadovoljna ni nobena stran, niti vladna niti opozicijska, kar ocenjujem kot dobro, saj pomeni, da bo morala vsaka stran nekaj prispevati k ureditvi odnosov,” je poudarila Fajon.

Pritrdila je navedbam Vladimirja Bilčika, da je dokument zaključen, predstavniki Evropskega parlamenta pa bodo preverjali njegovo uresničevanje. Prav tako mora Srbija po njenih besedah izvajati vse ukrepe, ki so bili sprejeti že v prvem krogu pogovorov med koalicijo in opozicijo, ter vsa priporočila OVSE/ODHIR. “Srbija je v procesu približevanja EU, prihaja poročilo o napredku, v parlamentu bomo obravnavali poročilo o Srbiji … Obstaja torej ogromno mehanizmov, kako spremljati razmere v tej državi. Dialog med koalicijo in opozicijo o pripravah na volitve, ki ga moderira četverica evropskih poslancev skupaj s predsednikom narodne skupščine Dačićem, je le eden od teh mehanizmov,” je poudarila Fajon. M. R.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje