Kaos na londonskih železnicah: potniki štiri ure v temi, mrazu in brez stranišča

N1 video 08. Dec 202312:18 0 komentarjev
evakuacija potnikov iz vlaka
Z evakuacijo so pričeli po več urah. (Foto: REUTERS)

V četrtek pozno popoldne je bilo na londonskih vlakih ujetih več tisoč ljudi. V temi in mrazu so potniki tudi štiri ure čakali, da so jih pristojni evakuirali.

Na tisoče potnikov na eni izmed najbolj priljubljenih potniških linij v Londonu je bilo v četrtek od približno pol sedme ure popoldne več ur ujetih na vlakih, poročajo otoški mediji.

Železniški promet je zaustavila poškodba nadzemnih kablov, ki vlakom zagotavljajo elektriko.

Kaj se je dogajalo na tirih?

Podjetje Network Rail, ki upravlja z železniškim prometom, je sporočilo, da so morali zaustaviti vse vlake na poti proti in iz Paddingtona, ene najbolj prometnih železniških postaj v središču Londona. Inženirji so se nemudoma lotili zahtevnega popravila nadzemnih električnih kablov na poškodovanem območju in z delom nadaljevali celo noč. Do danes zjutraj so usposobili dva od štirih tirov za električne vlake, pravijo. Popravila se bodo po njihovih navedbah nadaljevala do konca vikenda, pristojni pa želijo izvedeti tudi, kako oziroma zakaj je prišlo do poškodbe. Nekatere linije so še vedno okrnjene.

V temi in mrazu več ur čakali na evakuacijo

Potniki so na vlaku, kjer ni bilo elektrike, čakali od tri do štiri ure, preden so jih evakuirali. Za BBC so pripovedovali, kako so skozi okno opazili delavce, ki so se pripravljali na evakuacijo. Ko se je evakuacija pričela, so izstopali iz vlaka in se pomikali ob železniških tirih.

“Strojevodja je dejal, da se je vlak pred nami zapletel v nadzemne električne kable, zato so morali izklopiti elektriko,” je za BBC pojasnil eden od potnikov in povedal, da jim sprva ni bilo jasno, kaj natanko se dogaja. Potem ko so izklopili elektriko, je postajalo vse hladneje, ugasnile so luči, voznik pa ni več mogel komunicirati s potniki, saj zvočni sistem ni več deloval.

Nekdo drug je opisoval, kako so potnike enega za drugim spuščali z vlaka, da so lahko opravili malo potrebo.

Vzdušje na vlakih je bilo po pripovedovanju udeleženih različno. Nekateri so poročali o razburjenih potnikih in nestrpnem brcanju v vrata, spet drugi so zagotavljali, da je bilo glede na situacijo čutiti precej dobre volje.

” Na vlaku so starejši, otroci. Takoj ukrepajte”

Družbena omrežja so preplavila sporočil ljudi, ki so obtičali na vlakih. “Zaradi nesreče na progi smo na vlaku ujeti že dve uri. V temi smo, brez svetlobe, brez ogrevanja, brez stranišča, brez vode, brez svežih informacij. Na vlaku so otroci, starejši. Takoj ukrepajte,” je bil oster edin izmed uporabnikov, ki je v svojo objavo označil tudi župana Londona.

Na družbenem omrežju X se je javil tudi priljubljeni pevec James Blunt. “Že skoraj štiri ure sem ujet na vlaku nekje v bližini Paddingtona. Brez oreščkov in vina,” je zapisal in označil svojo priljubljeno restavracijo, naj mu dostavi hrano, ter šaljivo dodal, da je zadeva “urgentna”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!