Ko bo Charles kralj, si kraljica za Camillo želi status kraljice soproge

Svet 06. Feb 202210:39 > 10:50 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta, Charles, Camilla
PROFIMEDIA

Britanski monarh je tudi poglavar anglikanske cerkve. Prav to je v preteklosti predstavljajo največjo oviro za to, da bi se v britansko kraljevo družino lahko poročili ločeni. Camilla Parker Bowles, dolgoletna ljubezen prestolonaslednika princa Charlesa, je prva, ki se je lahko poročila s članom britanske kraljeve družina kljub ločitvi. A je ravno zato zelo težko našla svoje mesto v monarhiji. Ko se je leta 2005 poročila Charlesom, je bilo določeno, da ji bo, ko Charles postane kralj, pripadel naziv princese soproge. Na svoj platinasti jubilej pa je kraljica Elizabeta II. Charlesu in Camilli dala, kar sta si želela. Camilla bo, kot kaže, dobila status kraljice.

Britanski monarh je tudi poglavar anglikanske cerkve. Prav to je v preteklosti predstavljajo največjo oviro za to, da bi se v britansko kraljevo družino lahko poročili ločeni.

Najbolj je to prizadelo sestro kraljice Elizabete II., princeso Margaret, ki ji britanski dvor nikoli ni dovolil, da bi se poročila z ljubeznijo svojega življenja Petrom Townsedom, ker je bil ločen.

Podobna usoda je doletela tudi prestolonaslednika princa Charlesa, ki se je želel poročiti Camillo Parker Bowles. Poročila sta se lahko šele po smrti prinese Diane, Camilla pa je le s težavo dobila mesto v monarhiji.

Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA

Tudi britanska javnost je Camillo, prav tako ločenko, sprva dojemala izrazito negativno. Po dolgih letih romance, ki je trajala tudi v času, ko sta bila tako Charles kot Camilla še poročena, sta se Charles in Camilla lahko poročila leta 2005.

“Pomembno sporočilo kraljice”

Ko se je poročila s Charlesom, je Camilla dobila naziv vojvodinja cornwallska, z dvora pa so sporočili, da bo, ko bo Chrales postal kralj, nosila naziv princesa soproga.

Charles se je vedno zavzemal, da bi Camilla postala kraljica soproga. To jima je kraljica Elizabeta II. na svoj platinasti jubilej tudi dala. V pismu državljanom je zapisala, da želi za snaho Camillo status kraljice soproge, ko bo njen sin Charles postal kralj.

Ob tem je izrazila upanje, da bodo Britanci Charlesu in Camilli “nudili enako podporo, kot ste jo meni.”

Kraljica Elizabeta II.
Profimedia

To je, pišejo britanski mediji, pomembno sporočilo kraljice glede na pretekli odnos britanskega kraljevega dvora do ločenih. Camilla in Charles pa sta sporočila, da sta “ganjena in počaščena”.

V pismu državljanom ob 70-obletnici vladavine kraljice Elizabete II je kraljica v pismu državljanom zapisala tudi, da z upanjem in optimizmom zre v leto platinastega jubileja.

“Desetletja izrednega napredka”

“V sedmih desetletjih smo bili priča izrednemu družbenemu, tehnološkemu in kulturnemu napredku. Prepričana sem, da nam bo prihodnost ponudila podobne priložnosti, še posebej pa mladim generacijam v Veliki Britaniji in drugim državam Commonwealtha,” je zapisala.

Prav tako je izrazila hvaležnost svoji družini, ki ji je v času vladanja nudila trdo podporo. “Imela sem srečo, ker sem imela ob sebi princa Filipa, ki je bil nesebično pripravljen prevzeti vlogo soproga in se žrtvovati,” je poudarila po poročanju Guardiana.

“Obletnica mi daje priložnost, da se spomnim tudi na ljudi vseh narodnosti, veroizpovedi in starosti doma kot širom sveta, ki so mi vsem tem času nudili podporo in ljubezen,” je zapisala 95-letna kraljica.

“Ostajam hvaležna in ponižna za zvestobo in naklonjenosti, ki mi jo namenjate,” je dodala.

Na zabavi je bila dobre volje

Kraljica tudi upa, da bo jubilej po težkih časih, ki jih je povzročila epidemija covida-19, zbližal družine, prijatelje, sosede in skupnosti. “Zato, da bomo lahko uživali v praznovanjih in spominjali pozitivnih napredkov v vsakdanjem življenju,” je sklenila.

Britanska kraljica se je pred današnjim jubilejem že v soboto udeležila zabave v počastitev sedmih desetletij na prestolu.

V enem redkih nastopov v javnosti v zadnjem času je bila 95-letna kraljica vidno dobre volje. Pogovarjala se je z ljudmi in na koncu tudi razrezala torto.

kraljica Elizabeta
Joe Giddens/REUTERS

Sprejem je 95-letna monarhinja pripravila v rezidenci v Sandringhamu na vzhodu Anglije. Oblečena v modro obleko in z biserno ogrlico je veselo kramljala s povabljenimi predstavniki lokalne skupnosti in različnih skupin prostovoljcev.

Zatem je razrezala torto z znakom jubileja na vrhu, povabljenci pa so ji izročili šopek rož.

Večje slovesnosti ob tej obletnici sicer niso predvidene, ampak jih bodo izvedli junija, ko bodo imeli Britanci tudi podaljšan konec tedna.

kraljica Elizabeta
Joe Giddens/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!