Kralj Karel III.: predstavili nove kovance s portretom monarha

Svet 30. Sep 202210:36 0 komentarjev
Britanski kovanci
REUTERS/Peter Nicholls

V Združenem kraljestvu so razkrili nove kovance s portretom kralja Karla III. Kovanec za 50 penijev z njegovo podobo bo že v nekaj tednih prišel v obtok.

BBC News je dobil dostop do novih kovancev za 50 penijev, na katerih je podoba novega britanskega kralja Karla III., ki jo je ustvaril kipar Martin Jennings.

Kovanci sledijo večstoletni tradiciji, monarh pa je zdaj obrnjen v levo, kar je nasprotna smer od njegove predhodnice kraljice Elizabete II. Tako kot prejšnji britanski kralji, ne nosi krone, medtem ko jo je kraljičina podoba imela.

Kralj Karel je podobo osebno odobril in je z njo zadovoljen, poroča BBC.

Kraljeva kovnica (The Royal Mint) bo začela kovance prodajati zbirateljem v začetku naslednjega tedna. Kovanec za 50 penijev pa bo v splošni rabi še pred koncem leta. Distribuirali ga bodo glede na povpraševanje bank in poštnih uradov.

Kovanci bodo v obtoku skupaj s kovanci z motivom pokojne kraljice, tako da bo teh 27 milijard kovancev še vedno mogoče uporabiti v trgovinah.

Anne Jessopp, izvršna direktorica Kraljeve kovnice, je dejala, da so kovanci v povprečju zdržali okoli 20 let, zato bosta kovanca kraljice Elizabete in kralja Karla še dolgo v obtoku naenkrat.

Od začetka prihodnjega leta bodo kovanci od 1 penija do 2 funtov, ki jih Britanci uporabljajo v vsakdanjem življenju, kovani z enako podobo kralja Karla. V obtok bodo dani po potrebi, da bi nadomestili poškodovane in obrabljene starejše kovance ter pokrili morebitno dodatno povpraševanje. “Opažamo, da se ljudje odločajo za drugačne oblike plačevanja, vendar iz različnih razlogov zelo radi uporabljajo tudi kovance,” je dejala Jessopp.

Prejšnji britanski monarhi so imeli na kovancu latinsko različico svojega imena, vendar je na novih kovancih namesto Carolus napisano Charles III. Podobo so oblikovali tako, da bi bil kralj videti bolj dostopen.

Britanski kovanci Britanski kovanci
REUTERS/Peter Nicholls
Britanski kovanci Britanski kovanci
REUTERS/Peter Nicholls
Britanski kovanci Britanski kovanci
REUTERS/Peter Nicholls
Britanski kovanci Britanski kovanci
REUTERS/Peter Nicholls

Celoten napis okoli podobe se glasi “CHARLES III – D – G – REX – F – D – 5 POUNDS – 2022”, kar skrajšano iz latinščine v prevodu pomeni “Kralj Karel III., po milosti božji, branilec vere”.

Na hrbtni strani novega kovanca za 5 funtov sta dva nova portreta kraljice, ki prikazujeta njeno pot od mlade monarhinje do dolgoletne voditeljice države. Na kovancu za 50 penijev pa je kopija vzorca, ki je bil uporabljen na kovancu iz leta 1953, ko se je odvilo kraljičino kronanje.

“To je najmanjše delo, ki sem ga ustvaril, vendar je ponižno vedeti, da ga bodo ljudje po vsem svetu videli in hranili še stoletja,” je dejal kipar Jennings.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!