Kraljica se ne da: kljub potrjeni okužbi se je Elizabeta II. vrnila na delo

Svet 21. Feb 202213:59 > 14:02 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA

Kraljica Elizabeta II. se je kljub potrjeni okužbi na koronavirus že vrnila na delo. Dolžnosti v javnosti ne bo opravljala, bo pa zato brala in pregledovala vladne dokumente britanskih ministrov in predstavnikov držav Commonwealtha. Na gradu Windsor, kjer kraljica trenutno biva, je bilo potrjenih več okužb, a naj to ne bi oviralo vsakodnevnih aktivnosti.

Iz Buckinghamske palače so včeraj sporočili, da je bila kraljica Elizabeta II. na testu za koronavirus pozitivna. Kraljica ima blage simptome, podobne prehladu in se je že vrnila nazaj na delo. Kot poroča BBC, naj bi pod budnim očesom osebne zdravstvene ekipe opravljala lažje dolžnosti, kot je branje vladnih in diplomatskih dokumentov. Javnih dolžnosti na njenem tedenskem urniku razumljivo ni. “Vzdušje na gradu Windsor je previdno, a ni večjega razloga za preplah,” je za BBC povedala kraljeva dopisnica Daniela Relph. 

Elizabeta II. je bila v preteklih dneh v stiku s sinom princem Charlesom, pri katerem so potrdili okužbo na koronavirus. Dva dni pred pozitivnim testom je obiskal grad Windsor, kjer kraljica trenutno biva. Elizabeta II. se je zatem odločila za samoizolacijo, a ker pri njej okužbe niso potrdili, se je prejšnji teden udeležila manjšega sprejema na gradu Windsor. Monarhinja je sicer januarja 2021 prejela prvi odmerek cepiva proti covidu-19, predvideva pa se, da je prejela še preostale odmerke. Britanski premier Boris Johnson je včeraj tvitnil, da kraljici želi hitro okrevanje.

Težave z njenim zdravjem

Sicer pa so na britanskem otoku zadnje čase zaskrbljeni nad zdravjem 95-letnice, ki letos kot monarhinja z najdaljšo – 70-letno – vladavino praznuje platinasti jubilej. Od konca lanskega leta si na javnih dolžnostih pomaga s palico. Čeprav Buckinghamska palača tega ni želela komentirati, prevladuje prepričanje, da kraljica pripomoček za hojo uporablja zaradi lastnega udobja. Nazadnje je palico nekaj časa uporabljala leta 2003 in 2004 po operaciji kolena.

Lanski oktober je bil še posebej skrb vzbujajoč, saj se je kraljica soočala z zdravstvenimi težavami. Zaradi utrujenosti je denimo odpovedala obisk Severne Irske. Zatem je noč preživela v bolnišnici, razlog za to pa so bile preliminarne preiskave. Konec oktobra se zaradi priporočila zdravnikov tudi ni udeležila dogodkov v sklopu mednarodne podnebne konference COP26. Ker kraljica ni odpotovala v Glasgow, je zato udeležence konference nagovorila preko posnetega video sporočila.

A to ni pomirilo Britancev, zato se je moral oglasiti tudi premier Johnson. Kot je dejal, je bila 95-letnica v dobri formi. “Govoril sem z njenim veličanstvom. Upoštevati mora nasvete zdravnikov in si odpočiti, kar je po mojem mnenju pomembno. Mislim, da ji celotna država želi vse dobro,” je dejal ob robu G20 v Rimu. V novembru si je nato poškodovala hrbet, zato se tudi ni udeležila slovesnosti ob prazniku spominske nedelje. Po skoraj nekajdnevnem počitku je bilo njeno zdravstveno stanje že boljše, saj se je na veselje mnogih znova vrnila k službenim obveznostim. 

Kraljično zdravstveno stanje na splošno velja za strogo zasebno zadevo, razkrite pa so le določene podrobnosti. Glavni zdravnik kraljeve družine je od leta 2014 Sir Huw Thomas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!