Kritiki so jasni: srečanje Karla III. in Ursule von der Leyen ob nepravem času

Svet 28. Feb 202311:33 1 komentar
Kralj Karel III. in Ursula von der Leyen
PROFIMEDIA

Ponedeljkovo srečanje kralja Karla III. in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je pritegnilo nemalo pozornosti. Voditelja sta se srečala na dan, ko sta von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak načelno potrdila t. i. windsorski okvir o izvajanju severnoirskega protokola. Ker tega še niso prečesali vsi ključni politični akterji, so kritiki prepričani, da je kralj morda prekoračil svoje (z ustavo določene) pristojnosti. Njegovo srečanje s prvo med evropskimi komisarji je možno interpretirati kot podporo novemu dokumentu, zaradi česar mu očitajo vmešavanje v politično zadevo.

“Srečanje med kraljem Karlom III. in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen se je zgodilo ob zelo nepravem času,” je v prispevku za britanski The Spectator zapisal poznavalec kraljeve družine, dolgoletni publicist Peter Hunt.

Britanski kralj se je s predsednico Komisije srečal včeraj v času njenega obiska na Otoku. Čeprav naj bi se voditelja pogovarjala o različnih temah, je dejstvo, da sta se srečala, moč interpretirati kot izkaz kraljeve naklonjenosti windsorskemu okvirju, o katerem sta se včeraj načelno dogovorila von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak. Srečanje kralja in von der Leyen je torej po ocenah kritikov imelo politično konotacijo, kralj pa naj bi skladno z ustavno ostal “politično nevtralen”. Spomnimo – dogovor med Otok in EU še čaka na zeleno luč severnoirskih političnih strank.

Kralj Karel III. in Ursula von der Leyen sta se po navedbah britanskih medijev pogovarjala o različnih temah, vključno s podnebnimi spremembami in rusko invazijo v Ukrajini, pri čemer pa ni znano, ali je bila tema pogovorov tudi Severna Irska. Voditelja sta se na čajanki sestala v dvorani v dvorani Guildhall na gradu Windsor, kjer se je aktualni kralj leta 2005 poročil s kraljico-soproga Camillo.

“Bilo mi je v čast spoznati njegovo veličanstvo kralja Karla III. na gradu Windsor. Razpravljala sva o skupnih izzivih, ki jih imata EU in Združeno kraljestvo kot zgodovinska partnerja,” je prek Twitterja sporočila Ursula von der Leyen.

Kaj vse je vznemirilo kritike?

Kritičnih poznavalcev britanske politike ni vznemirilo le to, da je srečanje morebiti predstavljalo kraljevo vmešavanje v izrazito politično zadevo, ampak tudi nejasnosti glede tega, na čigavo pobudo se je srečanje sploh zgodilo. Iz kraljeve palače so sporočili, da so ravnali po nasvetu vlade, na Downing Streetu pa so medtem dejali, da se je tako odločil kralj. Ta se je nedavno sprejel tudi poljskega predsednika Andrzeja Dudo in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Kralj Karel se je rokoval z Zelenskim
PROFIMEDIA

Kot so sporočili s kraljeve palače, je “kralj z veseljem sprejme kateregakoli svetovnega voditelja, če obišče Britanijo; da ravna tako, svetuje tudi vlada”.

Po srečanju kralja Karla III. in Ursule von der Leyen so bili sicer najbolj kritični konservativni zagovorniki brexita in predstavniki severnoirske Demokratske unionistične stranke (DUP), poročajo britanski mediji. Nekdanja predsednica severnoirske vlade in nekdanja voditeljica DUP Arlene Foster je srečanje med drugim ocenila za “neokusno” in povedala, da ne more verjeti, da bi bila britanska vlada tista, ki bi kralja povabila, naj se vmeša v zaključevanje tako “kontroverznega” dogovora, navaja severnoirski časopis News Letter.

Vodilni zagovornik brexita iz vrst vladajočih Torijcev Jacob Rees-Mogg je podobno ocenil, da je odločitev, da se kralj Karel III. vmeša v “nenadno politično kontroverznost”, napačna, še poroča omenjeni medij.

Rishi Sunak, Ursula von der Leyen
Dan Kitwood/REUTERS

Britanski premier Rishi Sunak, ki je v današnjem pogovoru za BBC Radio 4 vztrajal, da je dogovor dober za Severno Irsko, dokument danes predstavlja v Belfastu, kjer so že včeraj napovedali, da bodo določila podrobno pregledali. Kot smo že pisali, DUP zaradi nestrinjanja s protokolom trenutno namreč zavrača sodelovanje v vladi pod vodstvom republikanske stranke Sinn Fein, zaradi česar je Severna Irska že leto dni v politični blokadi.

Severnoirski protokol po brexitu ureja trgovinska vprašanja na Severnem Irskem. Med drugim bo t. i. windsorski okvir omogočil neovirano trgovanje po celotnem Združenem kraljestvu. Uvaja zelene pasove za blago, ki je iz preostalih delov države namenjeno na Severno Irsko. Za blago, pri katerem obstaja tveganje, da bo šlo v EU, bodo medtem uvedli rdeče pasove, kar pomeni ohranitev dosedanjih carinskih pravil. Severnoirski regionalni parlament bo prav tako lahko po novem preprečil, da bi evropska zakonodaja glede blaga veljala na Severnem Irskem, pri čemer bo imela britanska vlada možnost veta. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje