London zaskrbljen: Kitajska zaposluje nekdanje britanske pilote

Svet 18. Okt 202214:43 0 komentarjev
letalo, vojaško letalo
PROFIMEDIA

Vlada Združenega kraljestva je danes napovedala "odločne ukrepe" proti kitajskim prizadevanjem za novačenje pilotov britanskih letalskih sil, poročajo tuje tiskovne agencije. Predvsem nekdanje vojaške pilote naj bi glede na poročanje britanskih medijev vabili z velikimi vsotami denarja, da bi kitajski vojski posredovali svoje znanje.

Upokojeni britanski piloti naj bi Kitajcem pomagali pri razumevanju delovanja zahodnih letal in usposabljanja pilotov, kar so informacije, ki bi lahko bile ključne v primeru morebitnih spopadov, poroča britanski BBC.

Kitajska nekdanjim britanskim pilotom za takšna usposabljanja ponuja do 240.000 funtov (275.000 evrov). Podobne prakse se izvajajo že od leta 2019, vendar so se v zadnjem času po poročanju britanskih medijev okrepile.

Čeprav za zdaj ni dokazov, da bi kateri koli pilot kršil zakone ali storil kaznivo dejanje, so v Londonu napovedali “odločne ukrepe”.

“Sprejemamo ukrepe za zaustavitev kitajskih zaposlitvenih programov, s katerimi poskušajo novačiti trenutne in nekdanje pilote sil Združenega kraljestva za usposabljanje osebja kitajske ljudske armade,” je danes zatrdil tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva.

“Z zakonom bomo določili, da bodo piloti najprej prejeli opozorilo, če bodo po tem nadaljevali z usposabljanji, pa bo to opredeljeno kot kaznivo dejanje,” pa je v pogovoru za Sky News danes dejal obrambni minister James Heappey. Dodal je, da uradniki pilote že sedaj nagovarjajo k prenehanju sodelovanja s Kitajsko.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je sicer na novinarski konferenci po navedbah AFP zanikal, da bi vedel za tovrstno zaposlovanje britanskih pilotov.

Odnosi med Londonom in Pekingom so se v zadnjem času poslabšali po zatiranju protestov v Hongkongu in sporih glede sodelovanja kitajskega tehnološkega velikana Huawei pri uvajanju omrežja 5G v Veliki Britaniji, pa tudi zaradi skrbi Londona glede ekonomskega in tehnološkega vpliva Kitajske po svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!