Lula prepričan, da so izgredniki imeli pomoč varnostnih sil

Svet 13. Jan 202315:42 0 komentarjev
Brazilija
Amanda Perobelli/REUTERS

Brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva je pripadnike sil, zadolžene za varovanje brazilskih institucij, obtožil, da so privržencem nekdanjega predsednika Jairja Bolsonara pomagali pri vdoru v kongres, predsedniško palačo in vrhovno sodišče.

Pomembna tema v Braziliji je še vedno nedeljski vdor privržencev nekdanjega predsednika Jairja Bolsonara v kongres, vrhovno sodišče in predsedniško palačo. Aktualni predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, ki je vodenje največje južnoameriške države uradno prevzel z novim letom, je pripadnike varnostnih sil obtožil, da so protestnikom omogočili dostop do državnih ustanov.

Po besedah predsednika Lule je bilo v nedeljsko dogajanje vpletenih več ljudi iz “vojaške policije” oziroma “oboroženih sil (vojske)”, povzema tiskovna agencija Reuters. “Prepričan sem, da so odprli vrata [predsedniške] palače Planalto, da bi vanjo spustili ljudi, saj nisem videl, da bi bila vrata zlomljena,” je dodal.

Prav tako je Lula okrepil svoje kritike na račun brazilske vojske, ki da v zadnjih mesecih ni ukrepala zoper protestnike, ki so pred njenimi bazami zahtevali, da Luli preprečijo prevzem oblasti. Lula je, spomnimo, Bolsonara premagal v drugem krogu predsedniških volitev 30. oktobra.

Preberite še: Podporniki Bolsonara razdejali najvišje brazilske institucije (FOTO in VIDEO)

Kdo je dejansko odgovoren za to, da so izgredniki – skupno so jih aretirali 1.800 – lahko povzročali razdejanje v Brasilii, bo pokazala preiskava, še piše Reuters. Kot še navaja omenjeni medij, so na družbenih omrežjih prav tako krožile fotografije nekaterih pripadnikov oboroženih sil, ki naj bi z Bolsonarovimi privrženci klepetali oziroma so se med izgredi fotografirali.

brazilija, izgredi,
George Marques/via REUTERS

Neustrezen odziv oboroženih sil, ki so bile odgovorne za varovanje v Brasilii, je že premešal tudi nekaj političnih kart. Med drugim je vrhovni sodnik Alexandre de Moraes že v nedeljo odslovil guvernerja Brasilie Ibaneisa Rocho, Bolsonarovega zaveznika.

Bolsonarovi zavezniki oziroma podporniki, ki so zaposleni v brazilskih institucijah, tudi sicer predstavljajo enega od problemov, ki trenutno zaposluje novo brazilsko vlado. “Imamo več institucij, ki so kontaminirane z bolsonarističnim sovraštvom skrajno desnih pučistov,” je komentiral Alexandre Padilha, ki v brazilski vladi vodi resor, zadolžen za medinstitucionalne odnose.

Poziv ameriških poslancev

Skupina več kot 40 demokratskih poslancev ameriškega predstavniškega doma je pozvalo administracijo predsednika Joeja Bidna, naj prekliče vizum, na podlagi katerega Bolsonaro trenutno biva v ZDA, in naj sodeluje v brazilski preiskavi nedeljskih dogodkov.

“Ne smemo dovoliti, da bi se Bolsonaro ali katerikoli drug nekdanji brazilski funkcionar zatekel v ZDA, da bi pobegnil pravici za katerikoli zločin, ki ga je morda zagrešil v času mandata,” so med drugim zapisali v pozivu. Bolsonaro je na Florido odpotoval v dneh pred uradnim zaključkom svojega mandata 1. januarja.

Tuji mediji navajajo, da se Bolsonaro v domači državi trenutno sooča z vsaj štirimi preiskavami domnevnih kaznivih dejanj. Med njimi, piše Al Džazira, so obtožbe, da je širil lažne informacije o volitvah in da je predsedniški urad zlorabljal za širjenje dezinformacij. Bolsonaro je, spomnimo, v času svojega mandata pogosto sejal dvom v izvedbo volitev v državi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!