Med Francijo in Italijo diplomatski spor glede migrantov na ladji Ocean Viking

Svet 09. Nov 202210:34 > 13:11 0 komentarjev
Ocean Viking
Camille Martin Juan/Sos Mediterranee/REUTERS

Francija in Italija se prerekata o tem, katera država bi morala sprejeti 234 migrantov na krovu ladje Ocean Viking. Italijanska premierka Giorgia Meloni je v torek pozdravila pripravljenost Francije, da sprejme ladjo. Francoske oblasti pa so danes pozvale Italijo, naj odigra svojo vlogo in spoštuje svoje evropske zaveze.

Ladja Ocean Viking, s katero upravlja organizacija SOS Mediterranee, pluje pa pod norveško zastavo, je v torek odplula izpred Sicilije proti Franciji, potem ko je zaman čakala na dovoljenje italijanskih oblasti za vplutje v pristanišče.

Rim je namreč z novo vlado pod vodstvom Giorgie Meloni zaostril svojo politiko do sprejemanja migrantov, zlasti tistih z ladij tujih nevladnih organizacij. V zadnjih dneh so oblasti z več ladij dovolile le izkrcanje ranljivih skupin.

Francija naj bi glede na nekatere navedbe iz vladnih krogov ladji Ocean Viking dovolila vplutje v Marseille še ta teden. To pripravljenost Francije na sprejem ladje, ki je uradno Pariz ni potrdil, so v Italiji nemudoma pozdravili.

“Pozdravljam odločitev Francije, da prevzame del odgovornosti za izredne razmere na področju migracij, ki je bila doslej na plečih Italije in nekaterih drugih držav. Pomembno je nadaljevati to pot, da bi našli skupno rešitev za ustavitev trgovine z ljudmi ter zakonito in uravnoteženo obravnavali to problematiko,” je dejala Meloni. Pri tem je poudarila, da so izredne razmere na področju priseljevanja evropsko vprašanje, ki ga je treba obravnavati ob doslednem spoštovanju človekovih pravic.

Tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani je v intervjuju z regionalnimi novinarji, ki ga je danes objavil njegov urad, izjavil, da je nova stroga usmeritev Italije do migrantov sporočilo članicam EU, da prevzamejo svoj delež odgovornosti na področju migracij. Kot dokaz, da strategija deluje, pa je izpostavil pripravljenost Francije na sprejem ladje Ocean Viking.

Pri tem je poudaril, da Italija spoštuje mednarodno pravo in povedal, da bo vprašanje priseljevanja izpostavil na srečanju ministrov EU prihodnji teden. “Rim si želi skleniti sporazum, s katerim bi lahko migrante s pravico do azila razporedili v različne države na podlagi njihovega števila prebivalcev,” je dejal in dodal, da si Italija prizadeva tudi za sklenitev dogovorov EU z državami severne Afrike, da bi omejili priseljevanja in ustavili trgovino z ljudmi.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Olivier Veran je v odzivu pozval Italijo, naj odigra svojo vlogo in spoštuje svoje evropske zaveze. Kritičen je bil do njene nepripravljenosti sprejeti ladjo Ocean Viking.

“Ladja je trenutno v italijanskih teritorialnih vodah, kjer veljajo zelo jasna evropska pravila, ki so jih sprejeli Italijani, ki so pravzaprav glavni upravičenci do evropskega mehanizma finančne solidarnosti,” je dejal Veran. Prav tako meni, da je trenutni odnos italijanske vlade nesprejemljiv, še zlasti pa njene izjave in zavračanje izkrcanja migrantov na ladji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!