Med obiskom Bidna v Ukrajini naj bi Rusija testirala balistično raketo

Svet 22. Feb 202309:31 > 16:20 2 komentarja
Sarmat balistična raketa
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek nenapovedano obiskal Ukrajino. Čeprav so ZDA o obisku obvestilo tudi Rusijo, je ta po navedbah ameriških uradnikov ravno včeraj izvedla preizkus medcelinske balistične rakete, ki pa naj ne bi bil uspešen. Rusija je sicer pred izstrelitvijo o tem obvestila ZDA.

Rusija je v ponedeljek izvedla neuspešen preizkus medcelinske balistične rakete, ki lahko nosi tudi jedrsko konico. Ta naj bi se po navedbah nekaterih virov zgodil ravno v času Bidnovega obiska Ukrajine, drugi viri pa navajajo, da se je to zgodilo pred obiskom ameriškega predsednika, piše CNN.

Šlo naj bi za test rakete sarmat oz. satan II., kot jo tudi imenujejo. Raketa ima doseg okoli 11.000 kilometrov in lahko nosi okoli 100 ton. Raketo je Rusija prvič predstavila leta 2016.

Če bi bil preizkus uspešen, bi ga Putin omenil v govoru

Rusija naj bi o poskusu ZDA obvestila prek t. i. “nekonfliktnih linij”. Kot so za CNN še zatrdili ameriški uradniki, preizkus ni pomenil grožnje ZDA, prav tako ga ne obravnavajo kot incident. Viri so za CNN še povedali, da preizkus verjetno ni bil uspešen, saj bi ga v nasprotnem primeru Vladimir Putin zagotovo omenil v torkovem govoru.

Rusi so testiranje tovrstne rakete uspešno že izvedli v preteklosti.

Namesto tega je Putin zgolj naznanil, da se Rusija začasno umika od sporazuma o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Gre za zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, torej ZDA in Rusijo. S to pogodbo sta omejili število jedrskih konic, ki jih lahko namestita obe državi, in sicer na 1.550.

Putin je v govoru prav tako dejal, da je Rusija pripravljena na testiranje strateškega jedrskega orožja, če bi to najprej storile ZDA.

Koliko jedrskega orožja ima Rusija?

O tem, koliko jedrskega orožja imajo posamezne države, obstajajo zgolj ocene, a po podatkih Zveze ameriških znanstvenikov ima Rusija 5.977 jedrskih konic. Od tega naj bi jih bilo 1.500 pripravljenih na uničenje, 4.500 pa naj bi jih spadalo med tako imenovano strateško jedrsko orožje – to so balistični izstrelki ali rakete, ki lahko uničujejo tarče na velikih razdaljah. Preostalo so manjše in manj uničujoče jedrske konice, ki se uporabljajo na manjših razdaljah, piše BBC. Vse to pa še ne pomeni, da ima Rusija pripravljenih na tisoče kosov jedrskega orožja, ki ga lahko kadarkoli uporabi. Po navedbah poznavalcev je na izstrelitvenih objektih in v podmornicah trenutno nameščenih okrog 1.500 kosov ruskega jedrskega orožja.

Putin: Rusija se v Ukrajini bori za svoja zgodovinska ozemlja

Rusija se v Ukrajini bori za svoja zgodovinska ozemlja, je danes na državnem domoljubnem shodu na stadionu Lužniki v Moskvi izjavil Putin in dodal, da se ruski vojaki v Ukrajini bojujejo junaško. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija septembra lani enostransko priključila.

“Pravkar sem od vrha vojaškega vodstva države slišal, da prav zdaj poteka bitka za naša zgodovinska ozemlja, za naše ljudi,” je ruski predsednik dejal pred več deset tisoč ljudmi, ki so se na stadionu zbrali na predvečer dneva branilcev domovine, praznika, ki ga v Rusiji sicer obeležujejo 23. februarja.

Putin je pohvalil ruske vojake, ki se v Ukrajini bojujejo “junaško in pogumno”. “Ponosni smo nanje,” je dejal ruski predsednik, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Zahod je sostorilec (ukrajinskih) vojnih zločinov,” pa je izjavil vodja regije Doneck Denis Pušilin in ponovil trditve Moskve o “nacistični ideologiji”, ki vlada v Kijevu. Zahodne zaveznice Ukrajine je ob tem obtožil, da so krive za zaostrovanje konflikta, ker finančno in vojaško podpirajo ukrajinsko stran.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje