Meng Vandžov se je vrnila domov, Kitajska izpustila Kanadčana

Svet 25. Sep 202110:00 > 18:37 0 komentarjev
Meng Vandžov
Jin Liwang/Xinhua via REUTERS

Po sklenjenem dogovoru z ameriškimi tožilci je finančna direktorica Huaweia Meng Vandžov po skoraj treh letih zapustila Kanado in že pristala na Kitajskem. Kitajska pa je izpustila Kanadčana, ki ju je pridržala po aretaciji Meng Vandžov.

Finančna direktorica Huaweia Meng Vandžov je po tem, ko je v petek dosegla dogovor z ameriškimi tožilci, odletela na Kitajsko in že pristala v Šenženu, poroča BBC. Tam jo je pričakala množica, ki je vzklikala “Dobrodošla doma, Vandžov!”.

Meng Vandžov je v petek z ameriškimi tožilci dosegla dogovor, po katerem je priznala krivdo za manjše obtožbe, za prevaro zaradi prodaje tehnologije Iranu pa je ne bodo preganjali. To ji omogoča vrnitev na Kitajsko brez zaporne kazni v ZDA. To omogoča tudi razrešitev napetosti med gospodarskima velesilama Kitajsko in ZDA.

Pravosodno ministrstvo ZDA bo do 1. decembra 2022 odstopilo od pregona, po katerem ji grozi do 30 let zaporne kazni, če bo izpolnila določene pogoje, ki izhajajo iz dogovora.

Meng Whanzou so na ameriško prošnjo pridržali v Kanadi 1. decembra 2018 in se od takrat naprej bori proti izročitvi v ZDA. Ameriško tožilstvo je hčerko ustanovitelja Huaweija Rena Zhengfeija sprva med drugim bremenilo kršenja sankcij proti Iranu s prodajo tehnologije Teheranu preko slamnate družbe Skycom.

Kitajska izpustila pridržana Kanadčana

Po doseženem dogovoru sta Kitajsko zapustila kanadska državljana, ki so ju na Kitajskem aretirali kmalu po aretaciji Meng Vandžov. Gre za poslovneža Michaela Spavorja in nekdanjega diplomata Michaela Kovriga. Kitajska ju je obtožila vohunstva, sodili so jima marca. Spavorja so obsodili na 11 let zapora, glede Kovriga pa še niso odločili.

Kanadski premier Justin Trudeau je v petek sporočil, da sta Kanadčana, ki ju je Peking zadrževal več kot 1000 dni, zapustila kitajski zračni prostor. V Calgaryju sta pristala danes, tam pa ju je pričakal Trudeau.

Peking je ves čas vztrajal, da primera nista povezana. Kanadska vlada pa je Kitajsko obdolževala ‘diplomacije talcev’. Novinarji na petkovi izjavi kanadskega premierja niso povprašali, ali sta državi sklenili bilateralni dogovor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!