Množičen shod v podporo oblastem Republike Srbske. Dodik: Znova bomo zmagali

Svet 26. Okt 202211:04 1 komentar
Željka Cvijanović
Mladen Vujinović/TWITTER

V Banjaluki v BiH se je v torek zvečer zbrala množica ljudi, ki je na demonstracijah izrazila podporo oblastem Republike Srbske. Na shodu so državni volilni komisiji BiH sporočili, da je ljudstvo v Republiki Srbski za svojega predsednika izvolilo Milorada Dodika in da naj komisija tega ne poskuša spremeniti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Demonstracije so sklicale največja srbska stranka v BiH, Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD), ter njene koalicijske partnerice v znak nasprotovanja “poskusu prikrajanja volje volivcev v Republiki Srbski”. Državna volilna komisija BiH je na volitvah 2. oktobra v Republiki Srbski ugotovila številne nepravilnosti in se zato odločila za ponovno štetje glasovnic z volitev za predsednika in podpredsednika Republike Srbske. Gre za prvo takšno odločitev v dosedanji volilni praksi v BiH. Izidi teh volitev zato še niso objavljeni.

Po mnenju opozicije v Republiki Srbski se je na volitvah v BiH zgodila volilna kraja, spornih pa je več kot 65.000 glasov. Opozicijske stranke v tej srbski entiteti so proti kandidatu za predsednika entitete Miloradu Dodiku in več kot sto drugim vložile kazensko prijavo zaradi suma volilne kraje.

Vodja SNSD Dodik je na zborovanju v Banjaluki poudaril, da so oblasti pokazale, da Republiko Srbsko vodijo na pravi način, ker ne dovolijo, da bi zaradi različnih pritiskov izgubili pridobljene pravice. Izpostavil je še, da stranka že 12 let zmaguje na volitvah in da bo še naprej delala za svoj narod. “Nismo se utrudili in znova bomo zmagali. Imamo moč, da se upremo tistim, ki bi spremenili naš način življenja, to je bistvo našega boja,” je dejal Dodik po poročanju tiskovne agencije Republike Srbske Srna.

“Dokler me bo narod volil, bom tu,” je zbranim sporočil Dodik. Poudaril je, da Republika Srbska ne sovraži nikogar v nasprotju z BiH, ki da sovraži Srbe. Dejal je še, da verjame v ideal samostojne in neodvisne Republike Srbske, ker da je nemogoče graditi življenje v BiH z ljudmi, “ki želijo ukiniti svobodo in Republiko Srbsko, ki bo odšla iz BiH, če se ta ne bo vrnila k ustavi”.

Kandidatka za srbsko članico predsedstva BiH, Dodikova tesna sodelavka Željka Cvijanović, je poudarila, da so volitve 2. oktobra pokazale, kakšna je volja ljudstva, potem pa je “nelegalna volilna komisija odločila, da zakonito izvoljene postavi na stran in dela po nalogu opozicije”, je poročala radiotelevizija Republike Srbske. Izpostavila je še, da je narod izvolil tako njo kot Dodika in vse stranke, ki dolga leta delajo za Republiko Srbsko.

Po ocenah policije, na katere se sklicuje srbski časnik Blic na svoji spletni strani, se je na demonstracijah pod naslovom Domovina kliče v središču Banjaluke zbralo okoli 30.000 ljudi.

“Srbska kliče Srbijo, skupaj smo močnejši,” je pisalo na enem od transparentov, na katerem je bil narisan zemljevid združene Republike Srbske in Srbije.

Banjaluka, Bosna in Hercegovina
Protest opozicije 6. oktobra) (Dado Ruvić/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje