Večerno javljanje N1 iz Kijeva: ulice so strašljivo prazne

Svet 24. Feb 202219:55 > 20:05 0 komentarjev

Rusija je zgodaj zjutraj napadla Ukrajino, ruske enote pa so se močno približale Kijevu. Iz glavnega mesta se za N1 oglaša novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić.

Kot je poročala novinarka Ana Mlinarić, v Kijevu ob 22. uri zvečer začne veljati prepoved gibanja, ki velja do 7. ure zjutraj. “Policijsko uro je razglasil župan Kijeva Vitalij Kličko. To je le ena v nizu odločitev, ki smo jim bili priča od 5. ure zjutraj, ko so nas zbudile eksplozije nedaleč od Kijeva,” je povedala.

Danes so v Ukrajini uvedli tudi veliko vojno nevarnost, ki jo je razglasil premier Volodimir Zelenski.

Zelenski je razglasil tudi splošno mobilizacijo, da se morajo vsi moški, ki so sposobni za vojno, javiti. Kot pravi novinarka, s tem ne bi smelo biti težav, saj so se številni Ukrajinci v zadnjih dneh, ko so slišali govor ruskega predsednika Vladimirja Putina, in ko je bilo jasno, kaj namerava storiti Putin, odločili, da se pridružijo vojski. “Mnogi so ostali v mestu, nameravajo vzeti orožje v roke in braniti svojo družino, prijatelje in domove,” pravi.

V mestu so danes videli tudi nepredstavljive prizore dolgega vojaškega konvoja, v katerem je bilo okoli 50 vozil. Izredno stanje pomeni policijsko uro, mogoče so strožje kontrole meščanov ali avtomobilov. “Za dve uri smo se morali skriti v bližnjo postajo podzemne železnice. Skupine policistov so preverjale naključne mimoidoče, potnike in gledale dokumente in opremo. In v nekem trenutku so pregledali tudi nas,” je povedala Ana Mlinarić.

“V središču mesta je poleg jutranjih eksplozij in tega, da nas občasno vznemiri sirena, večinoma mirno, ulice so strašljivo prazne, čeprav veljajo za zelo prometne. Malo je ljudi in avtomobilov, razen vojaškega konvoja, občasno je videti tudi reševalna vozila. Ne vemo, ali prevažajo vojake ali pa za navadno reševalno intervencijo,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!