Nemčija: morski val razbil okna trajekta in zalil potnike

Svet 18. Feb 202210:00 > 11:39 0 komentarjev
Nevihta v Hamburgu
Twitter: Zach Covey

V Veliki Britaniji so izdali rdeče opozorilo in opozorila o smrtni nevarnosti zaradi silovitega vetra v jugozahodni Angliji in južnem Walesu. Sunki naj bi po poročanju tamkajšnjih medijev presegali 140 kilometrov na uro. Britanski premier Boris Johnson je že sporočil, da je v pripravljenosti tudi vojska, ki bo pomagala prizadetim območjem. O močnem vetru poročajo tudi z drugih koncev Evrope. V Nemčiji je močan val razbil steklo in zalil potnike.

Na Otoku so izdali rdeče opozorilo in opozorilo zaradi nevihte Eunice, ki bo s seboj prinašala sunke vetra, ki naj bi presegali hitrost 140 kilometrov na uro. Opozorilo zajema območje Londona z okolico in več okrožij na jugu in vzhodu Anglije. Meteorologi opozarjajo na možnost izrednih razmer, saj bi bila lahko nevihtna celica Eunice ena najhujših zadnjih trideset let. Pristojni zato pričakujejo gmotno škodo, obstaja pa tudi možnost, da bodo zaradi kombinacije visoke plime, nevarnih valov in močnega vetra poplavljene obale. Oblasti so prebivalce izpostavljenih območij na jugovzhodu in jugozahodu pozvale, naj danes in jutri ostanejo doma. Prav tako so jim svetovali, da zavarujejo svoje domove, naj “pritrdijo” predmete na vrtovih, dobro zaprejo vsa vrata in okna, zaklenejo avtomobile v garaže, in če je le mogoče, naj se ne zadržujejo v bližini dreves in zidov, poroča BBC.

Rdeča vremenska opozorila so redka

Rdeče opozorilo so ponoči izdali tudi za jugozahod Irske, kjer je na tisoče gospodinjstev zjutraj ostalo brez elektrike. Tako na Irskem kot v Angliji so danes marsikje zaprte šole. Za več okrožij na severu in zahodu Irske je bilo izdano tudi oranžno opozorilo za sneg. Na Škotskem se medtem spopadajo z izrednimi razmerami predvsem zaradi velikih količin snega, ki močno ovirajo promet po več delih države, ponekod so prav tako zaprli šole.

Neurje
PROFIMEDIA

Rdeča vremenska opozorila so redka in pomenijo hujšo nevarnost. Močan veter lahko odnese strehe, podre daljnovode in izruva drevesa, strešniki ali drugi kosi odpadnega materiala v zraku pa lahko ogrozijo človeška življenja. Ob tem so bila po skoraj celotni Veliki Britaniji in na Irskem za danes izdana tudi številna oranžna in rumena opozorila za različne vremenske pojave, lokalno tudi deset opozoril pred najvišjo stopnjo nevarnosti poplav, manj resna opozorila o možnosti poplav pa so veljavi za večji del Anglije, Škotske in Walesa.

Pričakuje se, da bo nevihta Eunice povzročila tudi obsežnejše motnje pri potovanjih. V Walesu so bile danes prekinjene vse železniške povezave, tudi letalska družba British Airways je na Twitterju sporočila, da je “nevihta Eunice danes povzročila precejšnje motnje pri letalskih prevozih”.

Veter povzroča težave tudi po preostalih delih Evrope

Neurja povzročajo težave ne samo v Veliki Britaniji, pač pa tudi po preostalih delih Evrope. V Nemčiji je bilo tako včeraj najmočnejši veter čutiti na gori Brocken, najvišji točki gorovja Harz v osrednji Nemčiji. Pihal je s hitrostjo do 150 kilometrov na uro. Vključno s Hamburgom, Berlinom in Bremnom so ustavili nekatere regionalne vlake. Letalski prevoznik Lufthansa je odpovedal 20 letov iz največjega nemškega letališča v Frankfurtu, namenjenih v Hamburg, Berlin in München. V bližini nemškega mesta Bad Bevensen na severu Nemčije je umrl 37-letni voznik, ko je na njegovo vozilo padlo drevo. V vasi Schwenda v osrednji Nemčiji pa je bilo drevo, ki je padlo na avtomobil, usodno za 55-letnega voznika.

Na spletu je zakrožil posnetek s trajekta pri Hamburgu. Močan val je razbil steklo, nekaj potnikov pa je voda podrla na tla. K sreči nihče ni bil poškodovan.

Močan veter z neurjem je prizadel tudi Poljsko, uničenih je bilo več kot 500 hiš, poročali so tudi o treh smrtnih žrtvah. Prizadeta je bila Češka, saj je več kot 300 tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike. Najmočnejši veter s sunki do 180 kilometrov na uro je bil zaznan na Snežki, najvišji češki gori na severu države.

Na Nizozemskem, kjer je pihal veter s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, je bil poškodovan policist. Amsterdamsko letališče Schiphol je poročalo o 45-minutnih zamudah letov, odpovedani pa so bili tudi nekateri železniški prevozi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!