Na Hrvaškem načrtujejo strožje kazni za nasilje nad ženskami

Svet 13. Sep 202322:09 1 komentar
nasilje nad ženskami
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem bodo predvidoma v začetku prihodnjega leta uvedli strožje kazni za nasilje nad ženskami. Femicid bo kaznivo dejanje, za katero bo predvidenih do deset let zapora, kazni za posilstvo bodo višje, za spolne zlorabe ali zlorabe otrok pa ne bo več zastaralnega roka, je napovedal hrvaški premier Andrej Plenković.

“Odločili smo se poslati jasno in nedvoumno sporočilo vsem segmentom družbe, da je uboj ženske, zato ker je ženska, nesprejemljiv,” je poudaril hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković po srečanju s predstavniki združenj, organizacij in iniciativ, ki se ukvarjajo s problematiko nasilja nad ženskami. Med zakonskimi spremembami za preprečevanje nasilja nad ženskami je tudi zvišanje kazni za posilstvo s sedanjih treh do sedem let zapora na najmanj pet do 12. Spolnega nadlegovanja ne bodo več obravnavali kot prekršek, temveč izključno kot kaznivo dejanje. Kazen za spolni odnos brez privolitve, kamor spada spolni odnos z osebo, ki je zelo vinjena ali brez zavesti, pa se bo zvišala z enega na tri leta zapora.

Odpravili bodo tudi zastaranje kazenskega pregona za vsa huda kazniva dejanja spolne zlorabe ali zlorabe otrok. O primerih, povezanih z nasiljem nad ženskami in družinskim nasiljem, bodo odločali specializirani sodniki. Nasilneži se v primeru prepovedi približevanja žrtvi ne bodo smeli približati na manj kot 50 metrov, ob kršitvah pa so predvidene zaporne kazni. Spremenil se bo tudi družinski zakonik. Med pomembnejšimi novostmi je, da bo sodnik v primeru ločitve staršev moral ločeno presojati nasilje s strani enega od staršev. Zakonik bo prepovedoval mediacijo, če bodo obstajali znaki družinskega nasilja.

Da bi materialno zaščitili otroke pred starši, ki ne plačujejo preživnine, bodo uvedli preživninski sklad, iz katerega bo država plačevala preživnino za otroke, katerih starši ne izpolnjujejo svojih obveznosti. Država bo ta znesek nato izterjala od zavezancev. Vlada bo spremembe zakonov kmalu poslala v javno obravnavo. Namerava jih sprejeti do konca leta, tako da bi začele veljati že januarja prihodnje leto. Predstavniki nevladnih organizacij so danes pozdravili napovedane ukrepe in ocenili, da bodo zelo pomagali ženskam, ki so žrtve nasilja.

Plenkovića je k zakonskim spremembam po navedbah hrvaškega Jutarnjega lista spodbudilo nedavno negativno poročilo strokovne skupine Sveta Evrope Grevio, ki preverja spoštovanje krovnega dokumenta za boj proti nasilju nad ženskami – istanbulske konvencije. Poročilo ugotavlja, da istanbulsko konvencijo, ki jo je Hrvaška ratificirala pred petimi leti, država spoštuje minimalno. Izpostavili so, da Hrvaška v nobenem dokumentu ali zakonu ne priznava nasilja nad ženskami. Navedli so še, da manj kot 10 odstotkov obsojenih nasilnežev konča v zaporu ter da policija pogosto pridrži tako tistega, ki je pretepel žensko, kot žensko, ki naj bi ga verbalno napadla. Opozorili so tudi, da državni tožilci pogosto opustijo pregon, sodniki pa izrekajo kazni, nižje od minimalnih.

O nasilju nad ženskami, ki ostaja resen družbeni problem, smo večkrat pisali tudi v rubriki Poglobljeno. Več o tem pa člankih:

Epidemija v senci, ki jo odstirajo glasovi žrtev

“Zagrozil je, da me bo živo zažgal”

Apel za družbo nenasilnih ljudi, spoštovanja meja in zdravih odnosov

Forenzična psihologinja: “Prvi vtis o možnem storilcu je pogosto zgrešen”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje