Na Japonskem glede na vzporedne volitve slavila vladajoča koalicija

Svet 31. Okt 202113:48 0 komentarjev
volitve na Japonskem
Issei Kato/REUTERS

Na Japonskem so se zaključile predčasne parlamentarne volitve. Vladajoča koalicija bo glede na izide vzporednih volitev ohranila večino v parlamentu, a bo izgubila sedeže.

Liberalnim demokratom (LDP) premierja Fumia Kishide in njihovi manjši koalicijski partnerici, konservativni stranki Komeito, se glede na vzporedne volitve obeta med 239 in 288 sedežev v 465 članskem spodnjem domu japonskega parlamenta, poroča japonska javna televizija NHK.

TV Asahi medtem poroča, da naj bi koalicija osvojila 280 sedežev, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V trenutnem sklicu jih ima sicer 305.

LDP se glede na napovedi NHK obeta med 212 in 253 sedežev, po podatkih TV Asahi pa 243. Za ohranitev absolutne večine jih potrebuje 233, trenutno jih ima 276.

Če bi vladajoča stranka izgubila absolutno večino v parlamentu, bi bil to hud udarec za nekdanjega bančnika Kishido in bi lahko celo vodil v njegovo zamenjavo pred volitvami zgornjega doma japonskega parlamenta prihodnje leto. Kishida je vodenje stranke in vlade prevzel septembra, potem ko je po samo enem letu na položaju odstopil Yoshihide Suga. Pred tem je Japonski vse od leta 2012 vladal Shinzo Abe.

Udeležba je bila dve uri pred zaprtjem volišč nekoliko višja kot na zadnjih volitvah leta 2017. Do 18. ure po lokalnem času je glas oddalo 31,6 odstotka volilnih upravičencev, pred štirimi leti ob istem času pa 30 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!