Na Kitajskem zaskrbljeni: število prebivalcev upadlo že drugo leto zapored

Svet 17. Jan 202413:46 0 komentarjev
Prebivalstvo na Kitajskem
Foto: PROFIMEDIA

Že drugo leto zapored na Kitajskem beležijo manjše število prebivalcev, kar povzroča skrbi glede prihodnje rasti tega drugega največjega gospodarstva na svetu. Kot kažejo v sredo objavljeni uradni statistični podatki, je konec lanskega leta na Kitajskem živelo 1,409 milijarde ljudi, kar je 2,08 milijona manj kot leta 2022.

Število prebivalcev na Kitajskem se je zmanjšalo za več kot enkrat več kot leta 2022, ko so na Kitajskem zabeležili prvo zmanjšanje števila prebivalcev po več kot 60 letih. Takrat je bilo okoli 850.000 prebivalcev manj kot leta 2021, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi število rojstev se je lani znova zmanjšalo. Lani se je rodilo 9,02 milijona otrok, potem ko se jih je leta 2022 rodilo 9,56 milijona. Hkrati se je število smrti povečalo z 10,41 milijona na 11,1 milijona, verjetno tudi zaradi pandemije covida-19.

Kitajska se že dlje časa spopada z močnim upadom rodnosti in staranjem prebivalstva, medtem ko postajajo vse bolj očitni tudi učinki desetletja trajajoče politike enega otroka. Ukinitev te sporne politike uravnavanja rojstev leta 2015 je imela za posledico le kratkoročno rahlo povečanje števila rojstev. Pomagale niso niti različne finančne spodbude.

Poznavalci menijo, da so razlogi skrb vzbujajočega trenda upadanja prebivalstva visoki stroški stanovanj, izobraževanja in zdravstvenega varstva ter vse manjša pripravljenost mladih na poroke. Menijo pa tudi, da gre za pričakovan trend zaradi rasti mestnega prebivalstva in rekordno nizke rodnosti. Število živorojenih otrok na tisoč prebivalcev je lani padlo na 6,39, s tem pa je na enaki ravni kot v drugih razvitih vzhodnoazijskih državah, kot sta Japonska in Južna Koreja, navaja britanski BBC.

Število prebivalcev na Kitajskem se je pred tem nazadnje zmanjšalo v letih 1960 in 1961, in sicer zaradi smrti več milijonov ljudi po hudih lakotah, ki so sledile pospešeni industrializaciji na podeželju, ki je privedla do pomanjkanja hrane. Leta 2021 pa se je število prebivalcev zadnjič povečalo za 450.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!