Na Kosovu aretirali rusko novinarko: sumijo, da bi lahko bila vohunka

Svet 07. Avg 202214:26 > 14:56 0 komentarjev
Kosovo, barikade, mejni prehod
N1

Kosovska policija je na meji aretirala rusko novinarko Darijo Aslamovo, saj sumijo, da je vohunka. Informacije je razkril kosovski notranji minister Xhelal Svecla in dodal, da poskušajo ugotoviti, kakšni so njeni nameni. Novinarko časnika Komsomolska pravda so po zaslišanju izpustili in je medtem že zapustila Kosovo, poročajo tuje tiskovne agencije. Rusko veleposlaništvo v Beogradu je njeno aretacijo označilo za še eno v vrsti provokacij oblasti na Kosovu.

“Mnoge države so dokazale, da je sodelovala pri vohunjenju za rusko obveščevalno službo in da se je pretvarjala, da je novinarka,” je v soboto dejal kosovski minister za notranje zadeve Xhelal Sveclal. Reuters ministrovih obtožb ni mogel preveriti.

Aslamova, ki dela za ruski tabloid Komsomolska pravda, je po poročanju časnika povedala, da so jo izpustili in da je sedaj v srbskem mestu Raška. Obtožb kosovskih oblasti na njen račun ne novinarka ne časnik nista komentirala, še navaja Reuters na spletni strani.

Minister Svecla je na Facebooku objavil nekaj fotografij novinarke z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in eno s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. “Njen poskus vstopa v našo državo, ki sovpada z razvojem dogodkov na severu države, jasno dokazuje, da se je Rusija pridružila propagandi Srbije s ciljem destabilizacije naše države,” je dejal Svecla. Rusija je glavna zaveznica Srbije in tako kot Beograd nasprotuje neodvisnosti Kosova. Kosovo se je pridružilo Evropski uniji in ZDA pri obsodbi ruske invazije na Ukrajino in je proti Moskvi uvedlo sankcije.

Pripravila na bi posebno poročilo o napetostih med Srbijo in Kosovom

Aslamova je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še povedala, da so jo kosovske oblasti v soboto zvečer izpustile, nato pa je sama prišla do srbsko-kosovske meje. Po navedbah njenega časnika je imela Aslamova nalogo, da na Kosovu pripravi posebno poročilo o nedavnih napetostih med Srbijo in Kosovom.

Te so minuli teden izbruhnile zaradi odločitve oblasti v Prištini, da uvede nova pravila na meji, ki predvidevajo prepoved vstopa s srbsko osebno izkaznico in obvezo zamenjave srbskih registrskih tablic za kosovske Srbe. To odločitev so v Prištini sicer za zdaj odložili.

Rusko veleposlaništvo: Še ena provokacija nepriznane države

Rusko veleposlaništvo v Beogradu pa je v odzivu sporočilo, da aretacija ruske novinarke Darije Aslamove predstavlja še eno v vrsti provokacij nepriznane države Kosovo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

“Neutemeljeno pridržanje Darije Aslamove predstavlja še eno provokacijo začasnih institucij na Kosovu, pri čemer Priština popolnoma ignorira temeljna demokratična načela, vključno s svobodo medijev,” so zapisali.

Pri tem so pozvali Združene narode, njihovo misijo na Kosovu (Unmik) kot tudi misiji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ter EU, naj nemudoma podajo oceno tega dogodka, še navaja Tanjug sklicujoč se na poročanje ruskega Sputnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!